Zwaardere straf voor schutter ‘fitnessmoord’ in Dadizele

© iStock
Laurens Kindt

De man die in augustus 2016 bij een mislukte drugsdeal in Dadizele een dodelijk schot loste, heeft daarvoor van het hof van beroep in Gent een aanzienlijk zwaardere straf gekregen dan degene waartoe hij veroordeeld was door de Ieperse rechter in eerste aanleg. Moorseledenaar Tom K. kreeg in januari van de rechter in Ieper zes jaar cel, maar het Hof van Beroep verhoogde die straf naar ruim vijftien jaar gevangenisstraf.

De feiten dateren van 15 augustus 2016. ‘Kartel13’, een drugsbende uit Dadizele zou toen een kilo cannabis verkopen aan een Antwerpse bende, die ze hadden leren kennen op een online forum voor drugshandel. Tijdens de deal ging het echter fout. De Antwerpse bende wilde met vals geld betalen en trok plots wapens. Daarop haalde ook Moorsledenaar Tom K. een vuurwapen boven en loste een fataal schot in het gezicht van Antwerpenaar Elias Keegan. Daarop ging iedereen lopen, het slachtoffer bloedde dood.

Alarmpistool

In januari van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Ieper schutter Tom K. tot zes jaar cel wegens uitgelokte doodslag. Een veel mindere straf dan de 15 jaar cel die het parket had geëist. Ook voor Sven V. sprak de rechter een veel lichtere straf uit dan geëist werd: 24 maanden celstraf in plaats van 12 jaar. Ook Moorsledenaar Leander W. kwam er ‘goedkoop’ van af. De rechter veroordeelde hem tot twintig maanden cel, waar de procureur 5 jaar cel had gevraagd. Volgens de rechter in Ieper had slachtoffer Elias Keegan het dodelijke schot zelf uitgelokt door met een matrak te zwaaien naar Tom K. Bovendien had een van zijn Antwerpse kompanen ook een alarmpistool getrokken. Sven V. en Leander W. werden dan weer vrijgesproken wegens mededaderschap aan doodslag omdat er geen sprake zou geweest zijn van bendevorming.

Van 6 naar 16 jaar cel

Het parket en de familie van slachtoffer Elias Keegan tekenden meteen beroep aan, maar in beroep ging de advocaat van Tom K. nog een stap verder dan de uitlokking en vroeg hij om de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. Het hof ging echter niet mee in die redenering en verhoogde de straf voor Tom K. van zes naar twaalf jaar cel. Dat de doodslag uitgelokt zou zijn, zoals de rechter in eerste aanleg had gesteld, achtte het hof niet bewezen. Bovenop de twaalf jaar kreeg Tom K. ook nog eens 40 maanden celstraf voor inbreuken tegen de drugswet.

Samengeteld verdwijnt hij voor ruim vijftien jaar achter tralies. Ook voor Sven V. is het arrest van het hof een pak zwaarder dan het vonnis in eerste aanleg. De Menenaar werd veroordeeld tot 50 maanden celstraf en 12.000 euro boete voor het drugsmisdrijf. Samen met de twaalf maanden wegens verboden wapenbezit komt zijn straf in totaal op 62 maanden. De procureur vroeg zijn onmiddellijke aanhouding, maar daar ging het hof niet op in. Ook voor Leander W. uit Moorslede werd de straf verhoogd van twintig naar dertig maanden celstraf.

Opluchting

De nabestaanden van slachtoffer Elias Keegan reageerden opgelucht na het arrest. “We hebben hier heel lang en heel hard voor gestreden en zijn blij dat er nu toch een zwaardere straf is uitgesproken. Het leek alsof de rechter in eerste aanleg de zaak niet serieus nam. Gelukkig heeft het hof van beroep dat nu wel gedaan. Een hele opluchting“, aldus moeder Wendy Struyf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier