“Zie ze zitten, de monsters van Moorsele”

Het Openbaar Ministerie houdt terdege rekening met het scenario waarbij de twee beschuldigden samen Caroline Vyncke zouden hebben doen verdwijnen. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft procureur-generaal Tom Janssens zijn requisitoir gehouden.

De openbaar aanklager richtte zijn pijlen vooral op Thomas Couvreur (29), maar sluit niet uit dat Couvreur enkel Geert Vanweehaeghe (37) geholpen heeft. Voor Vanweehaeghe vroeg het OM de internering.

De monsters van Moorsele

Tijdens het onderzoek vroeg Tom Janssens de internering van Vanweehaeghe en de buitenvervolgingstelling van Couvreur. De raadkamer volgde hem, maar de KI draaide de beslissing terug. “Ik ga eerlijk zijn. Ik ben hier niet graag vandaag. Ik ben hier niet graag op dit proces.” Ook de leugens van de beschuldigden zijn een doorn in het oog van de procureur-generaal. “De ene is te zot en te laf om de waarheid te zeggen. De andere is een laffe crimineel. Zie ze zitten, de monsters van Moorsele.”

Lange tijd zag het OM geen motief bij Couvreur. Tot een buurman vorige week vertelde hoe Couvreur in een razernij ontstak, nadat de getuige de politie had gebeld. Caroline Vyncke verwittigde drie dagen voor de feiten immers ook de politie na een confrontatie met Couvreur. “Donderdagavond dwarrelt hier na vier jaar een motief neer en heb ik het licht gezien.”

Ook de gsm van het slachtoffer, een knipmes met haar DNA en de lichaamsresten in zijn afvoerputje, wijzen naar Couvreur. De openbaar aanklager trok de totale ontkenning van de beschuldigde in het belachelijke. In dat scenario zou Vanweehaeghe immers ‘s nachts ingebroken moeten hebben om de feiten bij Couvreur thuis te plegen. “Een uur aan een stuk staat hij te zagen”, waarop Tom Janssens het geluid nabootst. “Maar Couvreur slaapt door, en ook zijn lieve pitbull reageert niet.”

Donderdagavond dwarrelt hier na vier jaar een motief neer en heb ik het licht gezien

De procureur-generaal haalde zelfs een potje met een stuk arm van het slachtoffer boven om Couvreur tot bekentenissen te dwingen. “Voor lijkverberging riskeer je correctioneel maximum twee jaar. Waarom beken je dan niet gewoon dat je het lijk hebt versneden? Als je vandaag niet spreekt, dan ga ik zonder aarzelen voor levenslang. Dan doe ik er alles aan om ervoor te zorgen dat je nooit meer of als een oude man de gevangenis verlaat. Als je zwijgt, is dat omdat je de dader bent van de gruwelijke moord op Caroline Vyncke.”

De openbaar aanklager ziet dus nog een ander mogelijk scenario, waarbij Couvreur enkel diende als hulpje van Vanweehaeghe. Daarvoor haalde hij heel wat aanwijzingen aan. Zo vertelde Geert Vanweehaeghe als eerste over een mes en was zijn huis na de feiten opvallend goed gepoetst. “Daarnaast zit hij op donderdagmorgen buiten te wachten op de vuilkar. Wat zat er in die zes vuilniszakken?” Getuigen stelden ook krabletsels in de hals en sneetjes in de hand vast bij Vanweehaeghe. “Zijn motief is duidelijk. Zij kreeg slagen van hem en wilde weg. Hij wilde dat zijn eerste lief niet wegging.”

Ontoerekeningsvatbaar

Door zijn verschillende warrige bekentenissen kwam Vanweehaeghe snel in het vizier van de speurders. Het OM is echter van mening dat de verklaringen zonder bijstand van een advocaat niet gebruikt moeten worden. Ten slotte merkte Tom Janssens op dat de drie gerechtspsychiaters Geert Vanweehaeghe ontoerekeningsvatbaar verklaarden. Bij een schuldigverklaring moet hij volgens de openbaar aanklager geïnterneerd worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier