Zes maanden met uitstel voor vrouw die vriend hielp ontsnappen uit gevangenis van Ruiselede

© iStock
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 45-jarige vrouw uit Boekhoute veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel omdat ze een vriend hielp ontsnappen uit de gevangenis van Ruiselede. Nancy T. wist naar eigen zeggen niet dat dit strafbaar was.

Op 7 december 2016 werd de politie door een getuige ingelicht van verdachte gedragingen aan het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede. Ter plaatse bleek dat Stefaan R. inderdaad verdwenen was. De ontsnapping was nog niet eerder opgemerkt. Die ochtend moest immers een koe kalven, waardoor alles hectischer dan gebruikelijk verliep.

Het onderzoek wees uit dat Stefaan R. regelmatig telefonisch contact had met een vriendin, die ook op ongestoord bezoek kwam. Na enkele dagen bekende Nancy T. dat ze de gevangene opwachtte aan de overkant van de straat en hem met haar wagen naar het station van Aalter bracht. De veroordeelde oplichter zou haar wijsgemaakt hebben dat ze voor haar rol niet kon gestraft worden. In werkelijkheid is enkel het ontsnappen uit een gevangenis niet strafbaar, daaraan meehelpen is dat wel.

Stefaan R. moest op het moment van zijn ontsnapping nog 1.212 dagen gevangenisstraf uitzitten. Door een eerdere schending van zijn voorwaarden had hij voorlopig geen uitzicht op een nieuwe vrijlating. De ontsnapte gedetineerde werd pas in de zomer van 2017 terug ingerekend.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier