Zaakvoersters bordelen in Kuurne en Hulste riskeren monsterboete voor gesjoemel

Redactie KW

De zaakvoersters van de privéclubs “Penthouse” in Kuurne en “Besame Mucho” in Hulste staan in de Brugse strafrechtbank terecht voor georganiseerde schijnzelfstandigheid.

Tussen september 2013 en juni 2017 zouden Michele B. (68) en Noura A. (57) zo’n 23 dames als zelfstandigen tewerkgesteld hebben. “Maar de vrouwen waren enkel op papier zelfstandig”, stelde de arbeidsauditeur woensdag. “In werkelijkheid werkten ze tegen een vast loon en kregen ze een procentje op de drankverkoop en de door hen geleverde prestaties.”

De feiten kwamen aan het licht bij een controles in 2016 en 2017. De intussen failliete vennootschap achter de bordelen kreeg een voorstel tot minnelijke schikking van 6.000 euro, maar omdat die niet betaald werd werden de zaakvoersters voor de rechter gedaagd.

De arbeidsauditeur vroeg voor allebei een geldboete van 110.400 euro. De advocaat van Michele B. wees met een beschuldigende vinger naar de boekhouder. “Mijn cliënte wist helemaal niet dat ze strafbaar bezig was”, stelde de advocaat van de Marokkaanse vrouw. “De boekhouder had die werkwijze voorgesteld. We vragen een zeer milde toepassing van de strafwet.”

Noura A., een Algerijnse vrouw die in Kortrijk woont, vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënte was al sinds 2016 niet meer in de vennootschap actief en wist niets af van die minnelijke schikking”, aldus haar advocaat.

De uitspraak volgt op 19 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier