Zaakvoerders staan terecht voor ongeval met omgevallen gevelsteiger in Vichte

© iStock
Redactie KW

De zaakvoerders van twee dakwerkbedrijven hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor een zwaar arbeidsongeval in Vichte. Twee arbeiders raakten gewond toen een gevelsteiger omverviel. Het arbeidsauditoraat vorderde voor beide beklaagden 9.600 euro boete.

A.V. (54) uit Deerlijk voerde met zijn bedrijf dakwerken uit in de Nieuwstraat in Vichte, een deelgemeente van Anzegem. Voor de werken aan de dakgoten had hij de bevriende firma van T.D. (37) uit Deerlijk ingeschakeld. Op 31 mei 2017 liep het echter helemaal fout. Twee arbeiders vielen een vijftal meter naar beneden toen een gevelsteiger omverviel. Met onder andere gekneusde ribben en rugletsels was een 21-jarige man uit Waregem er het ergst aan toe. Zijn 43-jarige collega uit Menen liep twee barsten in het staartbeen op.

Volgens de arbeidsauditeur pleegden de beklaagden meerdere welzijnsinbreuken. Zo waren de stellingen niet verankerd aan de woning en stonden ze op een onstabiele ondergrond. “Bovendien was de stelling niet hoog genoeg, waardoor ze nog een ladder nodig hadden om op het dak te geraken”, aldus Filiep De Ketelaere. Het ongeval gebeurde dan ook toen de ene arbeider van het dak op de stelling sprong, terwijl de andere arbeider op de ladder stond.

De beklaagden beseffen volgens hun advocaten dat ze de verantwoordelijkheid dragen voor het arbeidsongeval. De verdediging wierp wel op dat de zaakvoerders zelf het gevoel hadden dat de stelling stabiel was. Sinds het ongeval hebben beide bedrijven naar eigen zeggen nog meer aandacht voor de veiligheid van hun personeel. Voor beide beklaagden werd opschorting van straf gevraagd. De rechter doet uitspraak op 13 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier