Zaakvoerder Bredense superette voor rechter omdat hij dieven te hardhandig aanpakte

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De zaakvoerder van een superette langs de Kapelstraat in Bredene staat terecht omdat hij twee klanten te lijf ging die hij verdacht van diefstal.

“Bredene is The Bronx van de kust. Ik werd zeker al 500 keer slachtoffer van diefstal.” De zaakvoerder van een door dieven geteisterde superette langs de Kapelstraat in Bredene wond er maandag in de Brugse rechtbank geen geen doekjes om. T.J. moet er zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen aan twee klanten die hij van diefstal verdacht. Volgens het openbaar ministerie maakte T.J. zich in de beide gevallen schuldig aan buitensporig geweld.

Krapuul op campings

Bij het oudste feit zou T.J. een 65-jarige man vuistslagen gegeven hebben, waardoor die tegen een kast viel. “Mijn cliënt bloedde aan het hoofd toen de politie arriveerde”, stelde advocaat Antoon Coucke. “Hij had nochtans helemaal niets gestolen.” T.J. zélf ontkende de slagen met klem. “Dit is een showman”, stelde hij. “Hij struikelde en kwam zo tegen die kast terecht. Ik ben helemaal geen vechter. Het is frustrerend dat ik hier terechtsta terwijl ik zélf al zeker 500 keer het slachtoffer werd van diefstal. Het krapuul dat op de campings in de streek verblijft, terroriseert mijn zaak.”

Volgens het openbaar ministerie kampt T.J. met een zwaar agressieprobleem

Bij het tweede feit zou een Waalse jongeman klappen hebben gekregen toen hij zijn rugzak weigerde open te doen aan de kassa. “Hij ging mij als eerste te lijf”, stelde T.J. “Ik heb hem enkel in bedwang gehouden tot de politie arriveerde.” Volgens het openbaar ministerie kampt T.J. met een zwaar agressieprobleem. “Zo’n gedrag kan niet door de beugel”, stelde de procureur. “Bovendien vroeg u de politie om de beelden van de bewakingscamera te wissen. U geeft dus impliciet toe dat u over de schreef ging.”

Opschorting

De procureur vroeg zes maanden cel, maar advocaat Stijn Catrysse vroeg de gunst van de opschorting, gekoppeld aan probatievoorwaarden. “Mijn cliënt baat zijn zaak al twaalf jaar met hart en ziel uit. Het is de eerste maal dat hij voor een rechter staat. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad.” De procureur stelde voor om T.J. een cursus agressiebeheersing als voorwaarde op te leggen. Vonnis op 19 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier