Zaak van dubbele poging tot gifmoord in rusthuis opnieuw uitgesteld

Redactie KW

De pleidooien in de zaak tegen een 32-jarige verpleegster voor een dubbele poging tot gifmoord zijn uitgesteld naar de zitting van 31 mei.

Tanja R. uit Diksmuide spoot in een rusthuis in Lichtervelde opzettelijk een grote dosis insuline in bij twee patiënten die niet aan diabetes leden. De verdediging wierp in haar conclusie de onontvankelijkheid van de strafvordering op.

Op 22 juni 2013 werd Georges Deschepper (88) plots ernstig ziek in rusthuis ‘t Hof in Lichtervelde. De man uit Izegem lag een week lang in coma. In januari 2015 werd in hetzelfde woonzorgcentrum ook de 88-jarige dementerende Georgette Vervaeke plots heel ziek. In beide gevallen hadden de slachtoffers een grote dosis insuline toegediend gekregen.

Het gerecht onderzocht nog een honderdtal andere overlijdens, maar ontdekte geen andere slachtoffers

Al het personeel van ‘t Hof werd op de rooster gelegd. Hierbij kwam vooral Tanja R. in het vizier van de speurders. Eind september 2015 stond in Brussel een test met de leugendetector gepland. Vlak voor de test bekende R. dat ze insuline toediende. Beide slachtoffers overleden enkele maanden na de feiten. Het gerecht onderzocht nog een honderdtal andere overlijdens, maar ontdekte geen andere slachtoffers.

In een conclusie opperde de verdediging dat de strafvordering onontvankelijk is omdat ze de medische dossiers van de slachtoffers niet konden inkijken. “We willen weten wat er in die dossiers staat, want dat kan cruciaal zijn”, aldus meester Yen Buytaert. De burgerlijke partijen toonden hun onvrede over de démarche van de verdediging en vroegen uitstel om op dat standpunt te kunnen reageren.

Volgens de deskundigen is de verdachte wel degelijk toerekeningsvatbaar

De medische dossiers zijn belangrijk omdat de verdediging wellicht zal pleiten dat het om een absoluut ondeugdelijke poging gaat. Dat betekent concreet dat de toegediende dosis onmogelijk dodelijk kon zijn. “Dat wordt alleszins tegengesproken door de deskundige. Georges kon enkel gered worden dankzij een alerte nachtverpleger”, aldus meester Bjorn Ketels, raadsman van de familie Deschepper.

In haar verhoor beweerde R. dat ze bij het eerste slachtoffer gedreven werd door een dwingende stem in haar hoofd. Daarom was het verslag van de gerechtspsychiaters cruciaal. Volgens de deskundigen is de verdachte wel degelijk toerekeningsvatbaar. Bovendien zouden de stemmen in haar hoofd een verzinsel zijn. Het tweede slachtoffer zou volgens de beklaagde zelf gevraagd hebben om uit het leven te stappen.

Tanja R. moet zich enkel verantwoorden voor poging tot gifmoord. De families van de slachtoffers zijn er echter van overtuigd dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de insuline en de dood van de slachtoffers. “Jammer genoeg is de inzage in het dossier ons van bij het begin geweigerd. Later kon het oorzakelijk verband niet meer aangetoond worden”, aldus meester Ketels.

De rechter besliste dat een dokter aangesteld door de verdediging de medische dossiers van de slachtoffers mag inkijken. Meester Yen Buytaert en meester Mélanie Sevenant krijgen tot 17 mei de tijd om hierover te concluderen. Het OM en de burgerlijke partijen mogen tot 27 mei daarop antwoorden. De zaak zal dan op dinsdag 31 mei om 10.30 uur gepleit worden. Tanja R. riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier