Zaak Henri d’Udekem d’Acoz uitgesteld naar 7 februari

Henri d'Udekem d'Acoz. (TH)
Redactie KW

Het hof van beroep in Gent heeft de zaak rond graaf Henri d’Udekem d’Acoz woensdag uitgesteld naar 7 februari. De graaf werd door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot zes maand met uitstel voor oplichting, maar ging in beroep. Op 11 oktober werd hij eveneens veroordeeld voor gelijkaardige feiten door de rechtbank van Brussel. Daardoor zag het hof zich genoodzaakt de zaak uit te stellen.

Graaf d’Udekem d’Acoz, de oom van koningin Mathilde, hielp een man uit Ingelmunster bij de verkaveling van een stuk landbouwgrond tot bouwgrond. Het dossier werd behandeld in Brussel, maar de graaf zou helpen ‘om de zaak te laten vooruitgaan’. De graaf stond ook terecht voor een erfeniskwestie en een valse kunstschatting. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel en een boete van 4.125 euro, deels met uitstel.

Op de inleidingszitting in juni voor het hof van beroep in Gent vroegen alle advocaten conclusietermijnen om hun argumenten op papier te zetten. De zaak werd daarom uitgesteld naar 6 december. Maar de burgerlijke partij had een extra conclusie neergelegd met een vonnis van de rechtbank van Brussel van 11 oktober dit jaar. Daarbij werd hij veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel voor de oplichting van een koppel uit Vlaams-Brabant. Omdat het vonnis van Brussel ook in de pleidooien voor het hof in Gent ter sprake zou gebracht worden, zag het hof zich genoodzaakt om nieuwe conclusietermijnen te bepalen. De zaak werd in verderzetting gesteld op 7 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier