Woordvoerder premier Michel ontkent schriftvervalsing

Redactie KW

Barend Leyts (47), de woordvoerder van premier Michel, blijft ook in beroep volhouden dat hij onschuldig is. Samen met zijn broer wordt hij verdacht van de verduistering van een deel van de erfenis van zijn stiefvader: kasbons ter waarde van 100.000 euro.

De rechtszaak is een uitloper van een erfeniskwestie. In januari 2004 overleed de moeder van de broers na een kwalijke val van de trap een kleine week eerder. De dag na haar overlijden stapte de stiefvader in De Panne uit het leven. Toen de broer van die laatste in het huis van het overleden koppel documenten aantrof die wezen op het bestaan van vijf kasbons ter waarde van 100.000 euro, maar de waardepapieren zelf spoorloos bleken, stapte hij naar de politie.

Het onderzoek wees uit dat in juli 2004 werd in een Luxemburgs filiaal van Deutsche Bank een deel van de kasbons te gelde werden gemaakt. Dat bleek uit bankdocumenten. De speurders kwamen uit bij de twee broers Leyts die in Aalst en Brugge wonen. Zij werden ervan verdacht de kasbons te hebben verzilverd en het geld te hebben verdeeld. In eerste aanleg werden ze beiden veroordeeld tot twee maand cel met uitstel en een boete van 1.200euro.

Het onderzoek sleepte twaalf jaar aan maar al die tijd zijn de broers hun onschuld staande blijven houden. Nu vraagt hun advocaat minstens de verjaring van de feiten, maar ook de vrijspraak. “Enkel hun namen ‘an sich’ staan op de documenten, maar verder linkt hen niks aan de feiten. Zelfs geen handtekening.” Maar de advocaat van de broer meent dat het zelfs niet moet. “Men kan gerust vanuit Brugge die transactie geregeld hebben. Men moest er zelfs niet voor naar Luxemburg.” De broers Leyts namen het laatste woord. “Met het hand op het hart kan ik zeggen dat wij hier niks mee te maken hebben”, zei een van de twee broers voor het hof. Maar het openbaar ministerie vraagt de bevestiging van de straffen. “Hun verklaringen overtuigen niet en hun uitleg houdt geen steek.”

Uitspraak op 19 november.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier