Winkelmedewerkers uit Ieper lokaliseren dieven al na één uur dankzij camerabeelden en WhatsApp

Het is niet de eerste keer dat het personeel van GSI jacht maakt op dieven. © TP
Redactie KW

Dieven sloegen afgelopen vrijdag toe in computerwinkel GSI in de Rijselseweg in Ieper. Amper één uur later zat zaakvoerder Stephen Vankemmel al naast hen in het station, 1 km verder. Zijn geheim? Camerabeelden, WhatsApp en geëngageerde medewerkers.

“De twee Franstalige mannen tussen 25 en 35 jaar waren erg geïnteresseerd in al onze producten”, vertelt Vankemmel. “Terwijl de ene een verkoopster afleidde, stak de andere een JBL-box van 140 euro in zijn tas. Na hun vertrek voelde het personeel nattigheid. Ze bekeken meteen de camerabeelden en merkten de diefstal op. Daarna treedt ons systeem in werking: medewerkers sturen de camerabeelden naar de politie en via WhatsApp naar alle 18 GSI-medewerkers van de vestigingen in Ieper, Poperinge, Diksmuide en Roeselare. Enkele medewerkers kamden met hun wagen het centrum van Ieper uit en mijn echtgenote hield in haar auto het station in de gaten, omdat dieven in het verleden al via de trein ontsnapt zijn“, klinkt het.

“Plots doken de dieven te voet op aan het station. Mijn vrouw verwittigde onmiddellijk de politie en ik ging bij hen zitten om hen in de gaten te houden tot de politie aankwam. Na een identificatiecontrole moesten ze hun tassen leegmaken. Daarin zaten onze JBL-box en pluchen beren, vermoedelijk gestolen in speelgoedwinkel Fun vlakbij onze zaak.”

Dieven afschrikken als doel

Het is niet de eerste keer dat het personeel van GSI jacht maakt op dieven. “Je moet natuurlijk medewerkers hebben die dit durven. Pas op, we houden het veilig. Mijn vrouw hield de deuren van haar wagen gesloten en rapporteerde enkel wat ze zag. Je kan je afvragen of dit alles de moeite waard is voor een toestel van 140 euro, maar ons doel is net om dieven af te schrikken. We zijn gestructureerd om hen te vatten. Een tijdje geleden ging een dief bijvoorbeeld aan de haal met een laptop en vluchtte hij richting nabijgelegen vestingen, maar ook hem konden we bij de lurven vatten.”

Dieven sloegen afgelopen week toe in Ieper.
Dieven sloegen afgelopen week toe in Ieper.© Repro TP

“De dieven werden verhoord”, aldus Georges Aeck, hoofdcommissaris van Arro Ieper. “Ik vermoed niet dat er verbanden zijn met andere diefstallen in handelszaken.”

Ook andere zaken zetten in op sociale media

Dieven sloegen afgelopen week ook toe in andere handelszaken in het centrum van Ieper. De uitbaters plaatsen de beelden op hun Facebookpagina.

Camera’s van kledingzaak Cavallino Men by Vertigo registreerden op 27 maart om 15.12 uur hoe een kalende man van middelbare leeftijd een jas aantrok en ervandoor ging zonder te betalen. Naast de beelden plaatste de zaak twee screenshots van de man en zijn handlanger op de Facebookpagina van de winkel.

“We weten dat het moeilijk is om aan onze collecties te weerstaan, maar iets meenemen zonder te betalen? Nee, dat doe je niet. Delen jullie? Kwestie van andere handelaars te waarschuwen. Deze mannen werden al gesignaleerd in regio Ieper, Poperinge en Koksijde”, klinkt het.

Horecazaak Ieper Eat verspreidde niet veel later beelden van een man die geld meenam van achter de bar. “Opgelet voor twee tenger gebouwde zwartharige mannen van vreemde origine. De ene draagt een zwarte jas en een zwarte broek, de andere een donkerbruine broek.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier