Werkstraf gevraagd voor twee messteken aan station

17/05/18 om 16:03 - Bijgewerkt om 22:04

Een 19-jarige Irakees moet wellicht niet naar de cel voor het neersteken van een 19-jarige Pool. Volgens het openbaar ministerie ging het om een verkeerde reactie, maar niet om blind geweld. Zelf hoopt de jongeman op een werkstraf.

Werkstraf gevraagd voor twee messteken aan station

De Irakees kreeg het op 25 augustus 2016 aan de stok met twee Poolse broers in de buurt van het station. De Polen zouden onder invloed van alcohol- racistische uitlatingen gedaan hebben. "Hij werd bespuwd, ook zijn moeder werd in het debat betrokken en wellicht vielen er ook homofiele uitlatingen", pleitte zijn advocaat Kris Vincke.

Daarop kwam het tot een schermutseling tussen de Polen en de Irakezen. Terwijl een van de twee Polen op de grond lag, trok een Irakees een mes en stak het tot twee keer toe tussen de ribben van het slachtoffer. Het lemmet drong tot vier centimeter in het lichaam en raakte de longen. Als gevolg daarvan kreeg de Pool twee klaplongen, maar verkeerde al snel buiten levensgevaar. De jonge Irakees, pas enkele dagen 18 jaar toen het incident zich voordeed, kreeg vier jaar effectieve celstraf voor poging tot doodslag.

Een veel te zware straf, vindt Kris Vincke. "Hij had absoluut niet de bedoeling om te doden. Hadden die Polen hun verstand gebruikt, en hen met rust gelaten, dan was dit niet gebeurd. Dit was geen blind geweld, maar toegegeven, wel disproportioneel." Hij vraagt het hof de feiten te herbekijken en hem een werkstraf te geven zodat hij een blanco strafblad kan behouden. "Hij is perfect geïntegreerd, spreekt Nederlands, maar start sowieso al met twee gebreken naar de arbeidsmarkt: de cultuur en de latere leeftijd waarop hij zijn diploma zal behalen. Als hij daarbij nu ook nog een strafblad waar 'poging tot doodslag' op staat heeft, ... ." Daar gaat het openbaar ministerie mee akkoord, al blijft het bij zijn vordering voor poging tot doodslag. "Inderdaad, als die zatte Polen zich hadden gedragen, was dit nooit gebeurd, al was het wel een verkeerde reactie. Maar waarom had hij een mes op zak? Zeer verstandig is dat toch niet. En dat die Pool het overleefd heeft? Men moet kijken naar wat er gebeurd is, niet naar de gevolgen. Men weet dat door naar het lichaam te steken, zoiets fataal kan zijn." In eerste instantie vraagt de procureur-generaal een straf met uitstel, maar hij kan ook akkoord gaan met een werkstraf als het hof meent dat er geen sprake is van een poging doodslag, maar enkel opzettelijke slagen en verwondingen. Uitspraak op 20 juni.

(OSM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!