Wandelaar vindt vergif verstopt in zwanworstjes

Voorlopig werden er nog geen zieke honden binnengebracht. © repro JRO
Redactie KW

In Oostende werd woensdagmorgen in de buurt van de Kersenlaan en het klooster in de Mariakerkelaan vergif in zwanworstjes aangetroffen. Het was een opmerkzame wandelaar die de worstjes aantrof. De politie heeft een melding gemaakt van de feiten, maar was al bezig met een onderzoek naar aanleiding van de Facebook post.

Dierenartsenpraktijk Petcare Oostende plaatste meteen een oproep op Facebook om goed uit te kijken als baasjes met hun honden gaan wandelen. Het bericht werd inmiddels meer dan 1.200 keer gedeeld. Daarnaast kwamen er ook al heel wat reacties van bezorgde en boze baasjes. “Het was een vriendin van een klant van ons die de worstjes opmerkte woensdagmorgen”, vertelt Tifany Seurynck van de dierenartsenpraktijk in Oostende.

“De dame was gaan wandelen met haar hond in de buurt van de Kersenlaan en trof daar de worstjes met zwarte blokjes ingeduwd. Die waren daar waarschijnlijk neergelegd met de bedoeling om honden te vergiftigen. De dame die de worstjes vond, verwittigde meteen haar vriendin, die ons dan weer verwittigde. Het enige wat we in dit geval kunnen doen is een oproep op sociale media plaatsen om anderen te verwittigen.”

Inwendige bloedingen

Voorlopig werden er nog geen zieke honden binnengebracht. “Eigenlijk kunnen symptomen pas enkele dagen nadat er gif werd ingenomen opgemerkt worden”, verduidelijkt Tifany.

“Het hangt allemaal af van het soort vergif. Om welk soort het hier precies gaat, is niet meteen duidelijk. Bij rattenvergif kunnen inwendige bloedingen ontstaan. Het is pas na enkele dagen dat de symptomen duidelijk worden. De dieren beginnen na een dag of twee symptomen van zwakte te vertonen. Bij slakkenvergif zijn het dan eerder neurologische aandoeningen die kunnen voorkomen. Het hangt ook allemaal af van hond tot hond. Vooral de grootte van de hond speelt daarin een rol. Een grote hond is uiteraard iets sterker dan een klein hondje. Maar in beide gevallen kan vergif altijd dodelijk zijn. Ook voor katten is het uiterst gevaarlijk.”

Medeplichtig aan moord

Volgens de dierenarts gebeurt het nu en dan wel eens dat mensen vergif neerleggen verstopt in vlees. “Waarom mensen zoiets doen? Geen flauw idee. Ik snap er helemaal niets van. Gelukkig gebeurt het zelden dat we vergiftigde honden binnenkrijgen, maar het gebeurt. Van een flauwe grappenmaker kan niet gesproken worden, want de dieren kunnen er effectief aan sterven. Dat maakt hen medeplichtig aan moord”, zucht Tifany.

Politiewoordvoerder Kris Allary van de Oostendse politie liet weten dat er nog geen melding is binnengekomen. “We hebben de Facebookpost opgemerkt en starten sowieso een onderzoek. Zaken als dit laten we niet zomaar passeren”, aldus de politiecommissaris.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier