Vrouwen uit Zeebrugge krijgen 30 maanden cel voor rol bij dodelijke overdosis heroïne

© iStock
Redactie KW

Twee vrouwen uit Zeebrugge zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor hun rol in de dodelijke overdosis van een vriend. J.D. (39) stierf in juni 2015 in Zeebrugge aan een overdosis heroïne.

Op 13 juni 2015 werd het levenloze lichaam van het slachtoffer aangetroffen op het appartement van E.D. (48) in Zeebrugge. De autopsie bracht aan het licht dat de man uit Knokke-Heist bezweek aan een overdosis heroïne. Een dag eerder had J.D. aan E.D. verteld dat hij dringend drugs nodig had. De vrouw uit Zeebrugge sprak daarom E.P. (51) aan, die samen met het slachtoffer naar Oostende trok. Bij dealer Wim D. (39) kochten ze een beperkte hoeveelheid heroïne aan.

Het openbaar ministerie verwees uitgebreid naar het strafblad van de vrouwen uit Zeebrugge. “E.D. kreeg in 2007 al drie jaar cel voor een drugsdode, ze kent dus de gevaren”, aldus procureur Lode Vandaele. Ook E.P. werd in die periode al veroordeeld voor een fatale overdosis. Voor beide vrouwen werd 30 maanden effectieve celstraf gevorderd.

De verdediging van E.D. vroeg de vrijspraak. “Tussenpersoon is een veel te groot woord, ze ging zelfs niet mee naar Oostende”, aldus mr Koen Stubbe. E.P. stak wel de hand in eigen boezem. “Mijn cliënte handelde niet uit geldgewin, maar nam J. gewoon mee op aandringen van E.D.”, pleitte mr Kris Vincke, die een voorwaardelijke straf vroeg.

Ten slotte eiste het OM twee jaar effectieve celstraf voor de verkoper van de drugs. De verdediging merkte echter op dat het niet vaststaat dat zijn heroïne het slachtoffer fataal werd. Afgelopen zomer werd de Oostendenaar al veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf en een verbeurdverklaring van ruim 200.000 euro. Sinds 2014 zou hij ongeveer 20 kilogram heroïne aan de man gebracht hebben. Tegen dat vonnis heeft de verdediging beroep aangetekend. Voor zijn aandeel in de overdosis kreeg Wim D. uiteindelijk twee jaar met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier