Vrouwen staan terecht voor racistisch geweld op bus in Brugge

Op 23 oktober vorig jaar namen T.B. (36) en S.V. (33) de bus aan de Brugse gevangenis. © De Lijn
Redactie KW

Twee Brugse vrouwen staan in de strafrechtbank terecht voor racistisch geweld op een Lijnbus. Het openbaar ministerie eist zes maanden celstraf voor allebei.

Op 23 oktober vorig jaar namen T.B. (36) en S.V. (33) de bus aan de Brugse gevangenis, waar zij iemand een bezoekje hadden gebracht. T.B. legde haar voeten op de stoel tegenover haar en toen een 35-jarige vrouw van Senegalese komaf haar vroeg om plaats te maken, ontstond een felle discussie.

Volgens de Senegalese vrouw verweten de twee vrouwen haar voor “zwarte aap” en werd ze door hen aangemaand “terug te keren naar Afrika”. De twee zouden haar ook geslagen hebben. Maar zowel T.B. als S.V. ontkenden de aantijgingen vrijdag met klem en vroegen de vrijspraak. “Mijn cliënte zag hoe het slachtoffer haar vriendin plots te lijf ging waarop zij tussenbeide kwam”, stelde Mathieu Langerock, de advocaat van T.B. “Ze wou enkel haar vriendin beschermen en vroeg het slachtoffer om weg te gaan.”

S.V. hield aan het incident kneuzingen aan de oogkassen en een lichte hersenschudding over. “Er zijn inderdaad opmerkingen gevallen, maar die waren niet van racistische aard. Er werd slechts één getuige verhoord en die verklaringen staan haaks op die van het slachtoffer, die als eerste mijn cliënt aanviel en slechts heel lichte verwondingen had”, aldus Daphné Florequin, de advocaat van S.V.

Het slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. De uitspraak volgt op 4 mei.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier