Vrouw uit Kortrijk riskeert jaar cel voor domiciliefraude

Redactie KW

Een 56-jarige vrouw uit Kortrijk heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor jarenlange domiciliefraude. C.R. kreeg uitkeringen als alleenstaande, terwijl ze volgens het arbeidsauditoraat wel degelijk samenwoonde met haar partner. De arbeidsauditeur vorderde een jaar effectieve gevangenisstraf.

Op 12 januari 2016 kwam de politie tussenbeide toen de beklaagde met zelfmoordneigingen kampte. Op dat moment verklaarde een man dat hij al twintig jaar een koppel was met de vrouw. Volgens Jeroen Lorré van het arbeidsauditoraat woonden ze ook duidelijk samen. Zo werden in haar woning onder andere zijn scheergerief en enkele persoonlijke spullen aangetroffen.

In totaal zou C.R. op zes jaar tijd ruim 20.000 euro te veel werkloosheidsuitkering gekregen hebben. De vrouw, die in een rolstoel zit, zou bovendien ruim 4.000 euro te veel gekregen hebben van het RIZIV. In 2012 werd de beklaagde al eens tot 550 euro boete veroordeeld, omdat ze niet had gemeld dat ze samenwoonde met haar dochter. In die omstandigheden vorderde het arbeidsauditoraat een jaar effectieve celstraf.

De verdediging vroeg de vrijspraak, omdat er geen bewijs zou zijn dat het koppel samenwoonde. “Zij zorgde wel voor de was, maar dat was omdat hij in zijn caravan in Bredene geen wasmachine heeft.” Volgens de advocaat bleef de partner van C.R. enkel na zijn nachtshiften in Kortrijk slapen. Ook op dit moment zou het koppel naar eigen zeggen niet samenwonen.

De rechter doet uitspraak op 17 april.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier