Vrouw uit Knokke-Heist vrijuit voor sociale inbreuken op vissersschip

27/12/17 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:54

Maar liefst 17 vissers waren niet correct gemeld bij de RSZ, maar de rechter oordeelde dat de zaakvoerster daar niet zelf voor verantwoordelijk was.

Vrouw uit Knokke-Heist vrijuit voor sociale inbreuken op vissersschip

© Getty Images/iStockphoto

In een zaak van sociale inbreuken op een vissersschip heeft de Brugse strafrechter een 53-jarige vrouw uit Knokke-Heist dan ook vrijgesproken.

De scheepvaartpolitie stuurde 21 dossiers over het schip B.462 Flowing Stream naar de FOD Mobiliteit. Het arbeidsauditoraat stelde uiteindelijk vast dat tussen maart en augustus 2016 maar liefst 17 vissers niet correct via Dimona gemeld waren bij de RSZ. Bovendien bleken vier bemanningsleden niet over de noodzakelijke erkenning als zeevisser te beschikken. Voor zaakvoerster Sabine C. werd een geldboete van ruim 65.000 euro gevorderd.

De verdediging pleitte dat de Schotse aandeelhouders van rederij Macduff haar cliënte enkel hadden aangesteld om een Belgische visvergunning te kunnen krijgen. In de praktijk voerde C. enkel administratieve taken uit. De Flowing Stream viste in Britse en Deense wateren op Sint-Jacobsschelpen, waardoor de vrouw ook nooit zicht had op de situatie aan boord. Daarnaast werd opgemerkt dat volgens de Belgische zeewet de kapitein altijd de verantwoordelijkheid draagt voor de samenstelling van de bemanning. In hun verhoor verklaarden de kapiteins trouwens dat ze door de rederij soms gedwongen werden om met de voorziene bemanning uit te varen.

De rechter oordeelde dat Sabine C. alleszins niet bewust sjoemelde en dat er dus hoogstens sprake was van een onachtzaamheid. De zwaarste fout ligt volgens de rechter sowieso bij Macduff. "Er is een structureel probleem bij de rederij en een gebrek aan interne organisatie en interne communicatie bij de Schotse aandeelhouders", klonk het in het vonnis. De BVBA Macduff werd echter strafrechtelijk niet vervolgd.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!