Vrouw dode advocaat uit Brugge weet het zeker: “Mijn man is vermoord”

© GF
Redactie KW

“Pieter-Jan is vermoord. Maar door wie of waarom, dat blijft een vraagteken.” Voor de vrouw van de overleden Brugse jurist Pieter-Jan Staelens bestaat er geen twijfel: “Mijn man is niet gestorven bij een ongeval of door zelfdoding. Zowat alles wijst op moord. Hoe meer ik over alles nadenk, hoe zekerder ik ben.”

Audrey Mbang (34) had het samen met Bruggeling Pieter-Jan Staelens (35) goed voor mekaar. Zij is afkomstig van Gabon, maar de twee leerden elkaar tijdens hun studententijd kennen in Zuid-Afrika. Na wat twijfelen kwamen ze samen in België wonen. Maar de twee verloren hun hart in Zuid-Afrika en trokken na zeven jaar terug. Hij werkte er aan projecten rond groene energie, zij als bakkerin. Ze woonden er in een mooie wijk in een villa met een zwembad. Een huishoudhulp hielp hen elke dag waar dat nodig was.

Het is een groot contrast met het huurappartement in Sint-Michiels (Brugge) waar Audrey nu samen met hun drie kinderen woont. Na de dood van haar man besliste ze om terug te keren naar België. “Dat is het beste voor de kinderen. Enkel de jongste groeide grotendeels in Zuid-Afrika op, dus die moet zich wat aanpassen. Maar de oudste twee kennen het leven in België. En de familie is dichtbij, dus dat is een voordeel.”

Dood teruggevonden langs de kant van de weg

Audrey houdt zich sterk als ze het over Pieter-Jan heeft. Hij werd in juli dood teruggevonden langs de kant van de weg in Hermanus. Zijn wagen was uitgebrand, zijn lichaam verkoold. Audrey springt van het Nederlands naar het Frans en door naar het Engels als ze er over vertelt. De jonge vrouw is strijdvaardig, want ze is ervan overtuigd dat iemand haar Pieter-Jan om het leven bracht. “Ik heb eigenlijk nog geen tijd gehad om te rouwen”, zegt ze. “Eerst moest er zoveel geregeld worden. En nu ben ik elke dag bezig met wat er gebeurd zou kunnen zijn. Het laat me niet los. Soms kijk ik naar een foto van hem en kan ik gewoon niet geloven dat hij dood is. Ik wil antwoorden en niemand lijkt me die te kunnen of willen geven.”

Vrouw dode advocaat uit Brugge weet het zeker:
© GF

Na de dood van Pieter-Jan lagen heel wat pistes op tafel. Een ongeval, zelfdoding of moord? Audrey is duidelijk: “De auto stond mooi langs de kant van de weg geparkeerd. Er is geen sprake van een ongeval. En Pieter-Jan mag het dan niet altijd gemakkelijk gehad hebben, hij zou zichzelf nooit op zo’n manier van het leven beroven.”

Hij wou overstappen en zijn projecten meenemen, maar als die er door zouden komen dan ging het om heel erg veel geld

Die bewuste zondag startte zoals de meeste voor het gezin. Audrey moest werken op de markt en Pieter-Jan wilde een vergadering voorbereiden. “Hij kon zich niet concentreren en ging wandelen. Maar toen hij terugkwam, zag hij helemaal zwart. Ik vroeg hem wat er gebeurd was, maar hij wilde er niet over praten. Hij douchte en deed mooie kleren aan. Voor ik het goed en wel besefte was hij met de wagen vertrokken.”

Audrey probeerde Pieter-Jan nog te bereiken, maar dat lukte niet meer. Pas de volgende dag werd haar bevestigd wat ze had gevreesd: Pieter-Jan was overleden. “Ik ben naar de auto gegaan. Het portier stond open en dat vond ik heel vreemd. En in de auto stond een glazen flesje cola. Maar wij kochten altijd blikjes. Volgens mij maakte iemand daar een soort bom mee.”

Thomas Ngeze

Maar op de vraag wie dat gedaan heeft, heeft ze zelf geen antwoord. Er werd geopperd dat hij vermoord werd omdat hij de dood van Thomas Ngeze, een andere Bruggeling in Zuid-Afrika, onderzocht. Zijn familie is ervan overtuigd dat de 27-jarige jurist omgebracht werd door de Rwandese overheid om zijn vader te treffen. “Pieter-Jan was daar inderdaad door geïntrigeerd”, zegt Audrey. “Maar hij had dat enkele weken voor zijn dood al laten vallen.”

Vrouw dode advocaat uit Brugge weet het zeker:
© GF

Als de weduwe haar geld moet zetten op een motief dan zet ze dat op het werk van Pieter-Jan. Hij wilde verschillende projecten rond groene energie uitwerken en zou de dag na zijn dood met een ander bedrijf gaan praten. “Zijn werkgever betaalde weinig en begreep hem niet altijd. Dus hij wou overstappen en zijn projecten meenemen, maar als die er door zouden komen dan ging het om heel erg veel geld. Volgens mij heeft zijn dood daar dan ook iets mee te maken.”

Laptop

En verschillende vreemde voorvallen na zijn dood sterken haar in dat idee. Zo stond zijn directe collega en vriend vier dagen later al voor de deur. “Hij wilde Pieter-Jan zijn laptop hebben. Maar ik had die uiteraard zelf nodig om alles te kunnen regelen, dus ik heb die niet meegegeven. Hij vroeg me om dan maar kopies van zijn werk op te sturen. Twee weken later werd hier plots ingebroken. De dieven namen enkel de vier laptops, harde schijven en camera’s uit het huis mee. En die collega, die heeft me nadien nooit meer gecontacteerd of naar de kopies – die ik niet bezorgd had – gevraagd.”

Audrey hoopt dat het Belgische gerecht de waarheid toch aan het licht kan brengen. Het federaal parket wil een rogatoire commissie naar Zuid-Afrika sturen om alles verder te onderzoeken. “Hopelijk krijgen zij snel de toestemming. Maar als zijn dood iets met zijn werk te maken heeft dan spelen daar ook politieke belangen bij belangrijke mensen. Maar goed, we kunnen maar blijven hopen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier