Vriend verongelijkt na drie jaar cel voor partner die eigen woning in brand stak

© (Foto LSi)
Redactie KW

De 35-jarige bewoonster van een woning in de Hendrik Consciencestraat in Emelgem (Izegem) heeft voor de rechtbank een celstraf van drie jaar, waarvan 15 maanden effectief, opgelopen voor brandstichting. “Dit is fout. Kate kan er niets aan doen. Wellicht lag smeulende roltabak van mij aan de oorzaak”, klonk het na de uitspraak verongelijkt bij haar vriend Wim Catteeuw uit Ingelmunster.

Het was Kate Dewulf zelf die op 15 november rond tien uur rook opmerkte op de eerste verdieping van haar woning. Zo’n drie kwartier eerder was haar vriend Wim vertrokken terwijl zij nog in de zetel lag te slapen. Ook hun drie maanden oude dochtertje sliep nog. “Plots belde Kate me op dat er brand was”, vertelt Wim. “Ik belde in paniek de brandweer. Maar eigenlijk bleek het niet nodig want Kate had de brand met vier emmers water zelf al kunnen blussen. Dat wist ik natuurlijk niet.”

Een branddeskundige van het parket stelde meteen na de brand vast dat het vuur aan een wasmand op de eerste verdieping ontstaan was én met opzet aangestoken was. Vooral het vreemde gedrag van bewoonster Kate maakte haar verdacht. Toen een buurvrouw kwam aanbellen om te zeggen dat er rook uit haar woning kwam, gooide ze de deur dicht. Ze verstopte ook een aansteker die naast de wasmand lag in haar broekzak. Telefoontjes van de noodcentrale negeerde de jonge moeder. “Die buurvrouw moest zich niet moeien, ik was in paniek”, verdedigde Kate zich voor de rechter. “Maar uiteindelijk kon ik de brand wel zelf blussen.”

“Wellicht viel een smeulend bolletje tabak in die wasmand en bleef het langzaam smeulen. Dàt zal de oorzaak zijn geweest.”

De brand richtte niet veel schade aan, Kate en haar dochtertje werden uit voorzorg wel overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens een tegenexpert die de advocaat van de moeder aanstelde, kon de brand ook accidenteel ontstaan zijn. “Net voor ik uit het huis vertrok, rolde ik boven, in de buurt van die wasmand, nog een sigaret met roltabak, en stak ze aan”, aldus Wim, die naar de rechtbank was afgezakt om het vonnis te horen en zijn vriendin, die al vier maanden in de cel zit, te steunen en te zien.

“Wellicht viel een smeulend bolletje tabak in die wasmand en bleef het langzaam smeulen. Dàt zal de oorzaak zijn geweest. Kate heeft dus geen brand gesticht. Noch zij noch ons dochtertje had rook ingeademd. Kate ziet mij en haar dochtertje graag, ik zie haar graag. Waarom zou ze dan brand stichten in haar eigen woning? Deze uitspraak is fout!” Kate Dewulf nam ondertussen een nieuwe advocaat onder de arm en overweegt in beroep te gaan.

De rechter nam alle elementen uit het dossier in overweging en oordeelde dat Kate Dewulf wel degelijk schuldig is aan de brandstichting. In die periode was ze hervallen in een oude heroïneverslaving. Of ze die dag ook onder invloed was, is nooit onderzocht.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier