Op 15 augustus 2016 wilde het West-Vlaamse Kartel 13, bestaande uit Tom K., Leander W. uit Moorslede en Sven V. uit Menen, een kilogram weed verkopen aan drie Antwerpenaren. De deal had aanvankelijk moeten plaatsvinden in een woning, maar verhuisde naar de Audi A5 van de Antwerpenaren op een parking in Dadizele. Daar liep het uit de hand. De drie West-Vlamingen waren wantrouwig en namen twee geladen wapens mee. Toen Elias K. met een matrak begon te zwaaien, trok Tom K. het vuurwapen en schoot hij. Elias werd dodelijk getroffen. Zowel het Kartel 13 als de twee Antwerpse kompanen van het slachtoffer vluchtten weg, zonder hulp te bellen.

Omdat, volgens de Ieperse rechtbank, het slachtoffer zijn dood zelf had uitgelokt, kreeg schutter Tom K. slechts zes jaar cel voor doodslag en drugsbezit. Sven V. en Leander W. waren volgens de Ieperse rechter niet medeplichtig aan de doodslag. Sven V. kreeg twaalf maanden effectief voor de drugs en nog eens twaalf maanden voor het wapenbezit. Ook Leander W. kreeg een gevangenisstraf van twaalf maanden voor drugsinbreuken en acht maanden voor de wapens.

Op 26 oktober vorderde het Openbaar Ministerie vijftien jaar voor de schutter, twaalf jaar voor Sven V., die het OM als leider van de bende beschouwt, en vijf jaar voor Leander W. Dezelfde dag vroeg de advocaat van Tom K. de vrijspraak op grond van de wettige zelfverdediging.

Donderdag werd de zaak verder gepleit. Volgens advocaat Frank Scheerlinck kan zijn cliënt Sven V. onmogelijk als mededader worden beschouwd. "Hij wist op voorhand niet dat er geschoten zou worden, hoe kan hij dan mededader zijn? " Bovendien wijst hij naar het gedrag van de mannen uit Antwerpen die een matrak en een alarmpistool trokken. "Wie is er dan verantwoordelijk voor de ontstane paniek? "

Ook het leiderschap van Sven V. over de drie ontkent hij. "Dan weer zette de ene een plantage op, dan weer de ander." Wel pleit hij schuldig aan het wapenbezit en het kweken van de drugs. "Daarvoor vraag ik een werkstraf om zijn blanco strafblad te behouden. Hij wil namelijk later als securityguard aan de slag."

(Belga)