Volksjury uitgeloot op assisenproces Mikey Peeters

© DC
Redactie KW

Zeven vrouwen en vijf mannen zijn dinsdagnamiddag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces over de dodelijke steekpartij op de Brugse Markt. Suleyman Betelguiriev (25) en Steven Van Geel (26) staan terecht voor doodslag op Mikey Peeters (19) in mei 2014. Bekaert-topman Bert De Gaeve was een van de kandidaat-juryleden, maar werd vrijgesteld door het hof.

In de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 mei 2014 kreeg Mikey Peeters het rond 5 uur ‘s morgens aan de stok met twee andere jongemannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen.

Een dag later gaf Steven Van Geel zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman Betelguiriev, die de fatale steken zou hebben toegebracht, vluchtte vermoedelijk naar zijn thuisland Tsjetsjenië en is nog steeds voortvluchtig. Bij de start van de zitting werd vastgesteld dat Betelguiriev inderdaad verstek laat gaan.

In de loop van het onderzoek werd Steven Van Geel vier keer onder voorwaarden vrijgelaten. De Leuvenaar liep onder andere tegen de lamp toen hij ‘s nachts sigaretten ging kopen, maar hij werd ook eens opnieuw aangehouden na een ongeval onder invloed van alcohol. Eind augustus 2017 werd Van Geel ondanks een avondklok toch betrapt op een terras in Leuven.

Een vrijlating met een enkelband bracht geen soelaas, want Van Geel lapte ook dat elektronisch toezicht aan zijn laars. Pas op 18 december 2017 kon hij in Amsterdam opnieuw ingerekend worden. Sindsdien zit hij in de gevangenis in afwachting van het proces.

Beschuldigden verdacht van moord

Tijdens het onderzoek werden de beschuldigden verdacht van moord. Het parket vroeg echter om het duo naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor doodslag, zonder voorbedachten rade dus. De raadkamer volgde dat standpunt, maar het parket tekende zelf beroep aan. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten moorden en doodslagen immers opnieuw voor het hof van assisen gebracht worden. Op 26 april 2018 verwees de Gentse KI Betelguiriev en Van Geel voor doodslag naar assisen.

Op het assisenproces wordt Steven Van Geel verdedigd door Kris Vincke. Jef Vermassen en Jo Muylle treden op als advocaten van de ouders, de stiefouders, een tante en een grootmoeder van het slachtoffer. De andere grootmoeder van Mikey Peeters wordt bijgestaan door Nadia Lorenzetti. Frederiek Wauters verdedigt de belangen van de grootvader van het slachtoffer. Ten slotte stelde Franky Baert zich burgerlijke partij voor een vriendin die zelf getuige was van de feiten. De vrouw gaf op een bepaald moment zelfs het mes terug aan de beschuldigden. Serge Malefason van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Proces gaat vrijdagnamiddag verder

Het proces gaat op vrijdagnamiddag verder met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Daarna zal de advocaat van Steven Van Geel de kans krijgen om zijn standpunt kort toe te lichten. De verdediging zal wellicht wijzen op het beperkte aandeel van zijn cliënt in de fatale schermutseling. Tijdens het proces zullen de camerabeelden van het incident sowieso van cruciaal belang zijn.

Voorzitter Willem De Pauw zal de enige aanwezige beschuldigde op maandag 28 januari verhoren. In de loop van het proces zullen in totaal 61 getuigen aan bod komen. De uitspraak wordt pas op vrijdag 1 februari verwacht. Voor doodslag riskeren Suleyman Betelguiriev en Steven Van Geel 30 jaar opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier