Vijf jaar cel gevorderd voor afschieten vuurpijl in café in Oostende

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse strafrechter gevraagd om een 28-jarige man uit Oostende bij verstek tot vijf jaar gevangenisstraf te veroordelen voor brandstichting. Angelo J. stak na een ruzie met zijn vriend een vuurpijl af in zijn café in Oostende.

Het openbaar ministerie eist vijf jaar effectieve celstraf voor Oostendenaar Angelo J. (28), die eind november vorig jaar zijn eigen café in brand stak met een vuurpijl. De man, die zwaar verbrand raakte bij de feiten, kwam niet opdagen voor zijn proces.

Op 24 november 2017 kwam het in de homobar Borneo in de Sint-Franciscusstraat in Oostende tot een zware ruzie tussen zaakvoerder Angelo J. (28) en zijn partner. Met de nodige alcohol in het lijf greep Angelo J. naar een vuurpijl, die gebruikt wordt als noodsignaal op een schip. Hij vuurde de pijl af waardoor het café in brand vloog. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en evacueerde drie mensen uit de bovenliggende appartementen. Angelo J. wou de zaak niet verlaten en hield de politie op afstand door met een alarmpistool in het rond te schieten. De man wou uit het leven stappen, maar de politie kon hem uiteindelijk toch overmeesteren. Hij liep zware brandwonden op en werd afgevoerd naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek.

Donderdagvoormiddag kwam hij niet opdagen voor zijn proces in de Brugse strafrechtbank, waar de procureur vijf jaar cel voor hem vroeg. Eerder had J. in het politiekantoor verklaard dat hij zich niets meer herinnerde van de feiten. “De beklaagde beweerde ook dat die vuurpijl per ongeluk was afgegaan. Maar een expert heeft de pijl onderzocht en kwam tot de conclusie dat dit onmogelijk is”, aldus de procureur.

Het café Borneo raakte compleet verwoest door de brand en ook de bovenliggende appartementen liepen zware schade op. De eigenaars van het pand stelden zich burgerlijke partij in de zaak en vroegen een voorlopige schadevergoeding. Ook de bewoners kwamen een schadevergoeding eisen. “Ik woonde daar al vier jaar en kende die kerel eigenlijk niet”, zegt een Eritrese twintiger. “Maar ik had me wel al vaak gestoord aan de muziek in het café. Zelf was ik op het moment van de feiten niet op mijn appartement, maar mijn neef wel. Hij moest geëvacueerd worden.” De jongeman vroeg een schadevergoeding van 5.000 euro voor de verloren inboedel van zijn appartement.

Opmerkelijk: twee maanden na de brandstichting zette Angelo J. – tot grote verontwaardiging bij de eigenaars en de getroffen bewoners – een crowdfundig-campagne op om geld in te zamelen om een tapasbar te beginnen.

(AF)

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier