Viertal staat terecht voor dodelijke overdosis van vrouw in Roeselare

Redactie KW

Het dossier van de overdosis van een 54-jarige vrouw in de Ardooisesteenweg in Roeselare is woensdag door de Kortrijkse rechtbank behandeld. Vier mannen staan er terecht, onder meer de man met wie de vrouw een relatie had en een appartement deelde.

Een dertiger die de drugs bij zich had, riskeert met 37 maanden effectief de zwaarste straf.

In de nacht van 9 op 10 juli kregen de hulpdiensten even na middernacht een noodoproep uit een appartement in de Ardooisesteenweg in Roeselare. M.C. (54) was bewusteloos nadat ze heroïne had gebruikt. Ze was twee weken eerder ontslagen uit een ontwenningskliniek. De combinatie van bier, medicijnen en heroïne werd haar uiteindelijk fataal.

Haar vriend, D.S. (40), was nog aanwezig toen de politie de plaats van het drama kwam onderzoeken. Hij werd onmiddellijk in de boeien geslagen. Ook drie andere mannen, die enkele uren later ter plaatse kwamen, werden aangehouden. Twee van hen bleken aanwezig te zijn geweest toen M.C. drugs nuttigde, de derde vergezelde hen toen ze terugkeerden naar de flat.

Alle vier stonden ze woensdag terecht voor hun aandeel in het dossier. H.K. (37), de man die mee terugkeerde naar de Ardooisesteenweg, moet zich enkel verantwoorden voor drugsbezit.

De andere drie staan terecht voor de onopzettelijke doding van de 54-jarige vrouw. “Het causaal verband tussen het druggebruik en het overlijden van het slachtoffer staat vast“, zei de procureur. “Het gaat om een gebrek aan voorzichtigheid, zonder hetwelke de feiten zich niet zouden hebben voorgedaan.”

De zwaarste straf dreigt voor K.A. (34). Hij had zich net bevoorraad in Rotterdam toen hij frietjes ging eten bij het koppel en vervolgens de drugs bovenhaalde. Voor hem is 37 maanden effectief gevorderd. De vriend van slachtoffer M.C. riskeert 18 maanden met uitstel. Onderbuur S.D. (18) en H.K. hangt respectievelijk een jaar en 12 maanden met uitstel boven het hoofd.

We waren al een hele tijd bier aan het drinken en M. nam ook medicijnen. Toen ze de drugs zag, wilde ze ook gebruiken

“Ik ben stom geweest”, gaf D.S. toe. “We waren al een hele tijd bier aan het drinken en M. nam ook medicijnen. Toen ze de drugs zag, wilde ze ook gebruiken. M. deed graag haar gedacht. Ze nam de drugs bijna uit de handen van K.” Even later zei het slachtoffer dat ze zich niet goed voelt en op het bed ging liggen, dat ook in de woonkamer stond. Toen de aanwezige mannen even later opmerkten dat ze blauw werd, ging D.S. in paniek aankloppen bij de bovenbuurvrouw, die de hulpdiensten belde.

Dat ze haar hebben laten sterven, wordt ten stelligste ontkend. “Ze hebben alles gedaan wat ze konden. Het klopt niet dat ze gewoon vluchtten. Ze hebben hartmassage en beademing verzorgd tot het medisch personeel ter plaatse was. Pas daarna zijn K. en S. te voet weggegaan”, pleitte de advocaat van K.A. “Mijn cliënt wist niet dat ze pas ontslagen was uit de ontwenningskliniek. De anderen die heroïne gebruikten, hadden niets. Kan er dan gesproken worden van onvoorzichtigheid?”

Onderbuur S.D., de jongste op de beklaagdenbank, beweert dat hij M.C. nog afraadde om de drugs te gebruiken. Hij ontkent ook dat hij zelf gebruikte. Hij had wel pintjes gedronken, samen met het koppel. “Het ging vaker niet zo goed met M.C. Dat ze zich niet lekker voelde, linkten de aanwezigen daarom niet meteen met de drugs”, vulde zijn advocaat nog aan.

De ouders van M.C. vragen elk een schadevergoeding van 15.000 euro. Haar zoon en dochter vragen 6.000 euro.

Vonnis op 21 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier