Vier twintigers slaan jongeman drie dagen arbeidsonbekwaam op Vismarkt in Ieper

Redactie KW

Vier jongemannen riskeren elk een half jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen op de Vismarkt in Ieper.

R.V.D.M. (21) uit Langemark-Poelkapelle, N.E.B. (20) uit Ieper, J.V. (21) uit Zonnebeke en G. C. (23) uit Ieper moesten zich in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen op valentijnsnacht in 2016 op de Ieperse Vismarkt. Slachtoffer G.D., ook een jongeman, stelde zich burgerlijke partij.

“Hij was ‘s nachts met enkele vrienden na het uitgaan aan het wachten op een taxi, toen plots een vechtpartij ontstond met een bende van een 15-tal jongeren”, aldus zijn advocaat.

“Mijn cliënt werd op de grond geslagen, waarna men hem bleef schoppen. Daarna gingen de daders gewoon verder feesten. Onder meer twee snijtanden in zijn bovenkaak waren naar binnen geslagen, waardoor hij 12 weken niet kon kauwen. Hij was 3 dagen werkonbekwaam en houdt hier blijvende littekens aan over. Daarom vraag ik een schadevergoeding van 4.000 euro provisioneel en de aanstelling van een deskundige om de uiteindelijke schade te begroten. Daarnaast vorder ik een morele schadevergoeding van 2.500 euro, omdat dit een geval was van zinloos geweld. Er was geen enkele aanleiding om mijn cliënt zo toe te takelen.”

Op de Vismarkt hangen camera’s, die de vechtpartij filmden. “Die beelden deden de beklaagden de das om”, aldus de procureur. “Ik vorder voor elk van hen een effectieve celstraf van 6 maanden.”

Glas te veel op

De advocaat van R.V.D.M. en J.V. vroeg de rechtbank om die gevorderde straf te milderen tot een werkstraf. “De feiten zijn laakbaar, maar mijn cliënten werden geprovoceerd en alle betrokkenen hadden een glas te veel op. Bovendien hebben deze mannen een quasi blanco strafblad.”

N.E.B. betwiste de feiten. “Ik wou de vechtjassen uit elkaar halen en heb zelf geen slagen uitgedeeld”, zei hij bij monde van zijn advocaat. “Daarom vraag ik de vrijspraak.”

G.C. vroeg om uitstel, omdat een effectieve celstraf zijn toekomst zou hypothekeren. Zijn advocaat betwist ook de bedragen van de burgerlijke partij en de aanstelling van een deskundige. Vonnis op 4 juni.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier