Vier jaar effectief voor Bulgaarse mensensmokkelaar

06/12/17 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

Een Bulgaarse mensensmokkelaar heeft in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen. Plamen C. (33) werd in de haven van Zeebrugge betrapt met zeven vluchtelingen, onder wie drie kinderen.

Vier jaar effectief voor Bulgaarse mensensmokkelaar

De slachtoffers zaten verborgen in een piepkleine ruimte achter een valse wand in zijn bestelwagen. De omstandigheden waarin de vluchtelingen gesmokkeld werden waren volgens het openbaar ministerie levensgevaarlijk. "De slachtoffers hadden enkele horizontale planken om op te zitten of te liggen en een paar kleine luchtgaatjes in het plafond om te ademen", aldus de procureur.

De trucker liep tegen de lamp toen hij de oversteek wilde maken naar Groot-Brittannië. De deuren aan de achterzijde van zijn bestelwagen werkten niet en de politie controleerde het voertuig langs de zijdeur. De laadruimte leek leeg, maar het voertuig was aan de buitenkant langer dan aan de binnenkant. Omdat de agenten ook gehuil hoorden, werd de achterdeur met een koevoet opengebroken. "De zeven vluchtelingen konden onmogelijk zelf hun schuilplaats verlaten en zaten dus gevangen. Ze zouden 24 uur in de piepkleine ruimte moeten doorbrengen om de oversteek te maken. Daardoor zouden ze in ademnood geraken. Om nog maar te zwijgen van de fatale gevolgen van een ongeval. Een van de vrouwelijke vluchtelingen was zelfs zwanger", aldus nog de procureur. De Bulgaar wist naar eigen zeggen niet dat er vluchtelingen in zijn bestelwagen verborgen zaten, maar daar hechtte de rechter woensdag geen geloof aan. Naast een effectieve celstraf van vier jaar legde de rechter Plamen C. ook een geldboete op van 72.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Daarnaast werd hij ook voor tien jaar uit zijn burgerrechten gezet. Zijn bestelwagen werd verbeurd verklaard.

(AFr)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!