Vier jaar cel voor moordpoging op café in Moorsele?

Han Verlinde. (foto LSi)
Redactie KW

Er hangt een 38-jarige man uit Moorsele een celstraf van vier jaar boven het hoofd. In de nacht van 20 op 21 juli gaf hij na een discussie, op het trottoir voor café De Klokke, de 45-jarige Han Verlinde een messteek in de buik. Het slachtoffer overleefde ternauwernood. “Maar ik koester geen wrok”, klinkt het enigszins verrassend.

Zowel Kevin C. als Han Verlinde waren die nacht in het café langs de Ieperstraat aanwezig. Han had er een shift als kelner opzitten en dronk nog een glas, C. was er als klant. “Ik sprak hem aan over enkele kwetsende uitspraken die hij over enkele vriendinnen had gedaan“, vertelt Han. “Ik zette hem op zijn plek en dreigde ermee hem te slaan, maar blijkbaar schoot dat in het verkeerde keelgat.” Aanvankelijk leek het alsof C. onverschillig reageerde en het café rustig verliet. De cafébazin hoorde hem bij het verlaten van het café wel nog roepen ‘Nu is het aan mij’.

Even later keerde Kevin C. inderdaad terug, met een keukenmes in de hand. Hij stak Han Verlinde, die ondertussen buiten voor het café een sigaretje stond te roken, in de zij. Hij liep daarna weg en gooide het mes in een rioolputje, maar keerde op zijn stappen terug en kon opgepakt en aangehouden worden. Voor de rechter moet hij zich verantwoorden voor poging tot moord.

Alcoholprobleem

“Het was niet mijn bedoeling hem te doden”, aldus Kevin C. “Ik wist dat ik geen vitale organen kon raken.” Zijn advocaat Herman Baron vroeg de drie rechters dan ook te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen. De openbare aanklager en het slachtoffer waren niet zo van overtuigd van de zekere goede afloop van de messteek. “Het mes perforeerde twee darmen. Enkel een spoedoperatie kon mijn leven redden“, aldus Han.

“Ik lag een week in het ziekenhuis. Maar toch koester ik geen wrok of wraak. Voor mij hoeft hij niet jarenlang de gevangenis in. Ik hoop wel dat hij tot inzicht komt en zich voor zijn problemen laat begeleiden.” Volgens een gerechtspsychiater kampt C. met een persoonlijkheidsstoornis, is hij narcistisch en heeft hij een alcoholprobleem. Een residentiële behandeling is nodig en de kans op recidive is groot. Op vandaag verblijft hij nog altijd in de cel. Halfweg 2016 liep hij al eens een celstraf van drie jaar, waarvan één jaar effectief, op omdat hij een brandbom naar de woning van zijn moeder had gegooid. Hij vond dat ze hem in de steek liet en maakte met een colafles en een vod een molotovcocktail. De schade bleef beperkt. Vonnis op 8 januari. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier