Vier jaar cel gevorderd voor inbraken in jeugdhuizen in Beernem en Koekelare

Redactie KW

Een 23-jarige man riskeert voor de Brugse correctionele rechtbank vier jaar effectieve gevangenisstraf voor in totaal twintig diefstallen. Samen met zijn kompanen pleegde Maxim V. vooral inbraken in jeugdhuizen.

Op 28 november 2017 werd de beklaagde in een ander dossier vrijgelaten uit de gevangenis. Samen met een andere dakloze jongere trok hij in bij een minderjarige vriend in Oostende. Maxim V. en Dylan G. komen in die periode in aanmerking voor een reeks bromfietsdiefstallen in de streek.

Vanaf 9 februari begonnen de beklaagden en hun minderjarige kompaan ook inbraken te plegen. Meestal hadden ze het gemunt op jeugdhuizen en scoutslokalen. De verdachten sloegen onder andere hun slag in Beernem, Koekelare, Zomergem en Eeklo. Bij het plegen van de feiten maakten ze gebruik van een gestolen Mercedes Sprinter. De verantwoordelijke van een jeugdhuis in Gistel vroeg op de zitting een schadevergoeding van ruim 2.800 euro.

De advocaat van V. probeerde een beeld te schetsen van de jeugd van zijn cliënt. “Hij heeft net niet de helft van zijn leven in een instelling, op straat of in de gevangenis gezeten. Ze moesten stelen om te overleven“, aldus meester Yen Buytaert. De verdediging pleitte dat de beklaagde soms zelfs gewoon eten buitmaakte. Meester Buytaert drong aan op een mildere bestraffing.

Dylan G. riskeert twee jaar cel voor zijn aandeel in dertien feiten. Volgens zijn advocaat deed hij het voor de kick en was er geen sprake van geldgewin. G. zit net als V. al sinds maart in voorhechtenis, maar hoopt op een werkstraf. Voor een derde beklaagde werd ten slotte zes maanden cel gevorderd. B.L. ging slechts een avond mee op dievenpad en bleef in de wagen zitten. Zijn advocaat vroeg daarom de vrijspraak.

De rechter doet uitspraak op 28 januari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier