Vier jaar cel geëist voor reeks inbraken in West-Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Algerijn en twee Albanezen hebben zich voor de correctionele rechtbank van Brugge moeten verantwoorden voor een hele reeks woninginbraken. De Noord-Franse bende sloeg vooral toe in West-Vlaanderen, maar ook in Doornik en Moeskroen. Voor Abdelkrim C. (33) werd vier jaar effectieve celstraf gevorderd.

Op 24 oktober 2015 werd de Algerijn uit Rijsel geklist na twee woninginbraken in Bredene. In zijn Peugeot werden de gestolen spullen aangetroffen. Het onderzoek bracht aan het licht dat C. in totaal voor elf inbraken en acht pogingen tot inbraak in aanmerking kwam. De bende sloeg onder andere toe in Oostende, Kortrijk, Menen en Doornik. De beklaagde legde uit dat hij enkel optrad als chauffeur van de echte inbrekers. Per rit kreeg hij naar eigen zeggen meestal slechts 50 of 60 euro. De Algerijn werd al na vier maanden voorhechtenis onder voorwaarden vrijgelaten.

DNA

Gerald S. (30), die pas in mei 2017 werd aangehouden, kon aan het dossier gelinkt worden door zijn DNA. In de zomer van 2014 had de Albanees immers zijn hand verwond bij een inbraak in Wevelgem. Na een diefstal in Moorslede werd in november 2016 ook een muts met zijn DNA weggegooid. Voor S. vorderde het openbaar ministerie 37 maanden effectief. Zijn Albanese kompaan bij de feiten in Moorslede riskeert bij verstek één jaar effectieve gevangenisstraf. Abdelkrim C. wees nog een andere man als verdachte aan, maar die inbreker kon nooit geïdentificeerd worden.

Blanco strafblad

De verdediging hekelde vooral de strenge vordering van het openbaar ministerie. De advocaten verwezen daarbij onder meer naar het blanco strafblad van hun cliënten. “Men springt van de vloer direct op de zolder, elke vorm van nuancering is weg“, aldus meester Yen Buytaert. De verdediging drong aan op een straf met uitstel. De rechtbank doet op 18 december om 13.30 uur uitspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier