Verdediging hekelt verhoren zonder advocaat in zaak-Vyncke

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft de raadsman van Geert Vanweehaeghe (37) zijn akte van verdediging voorgelezen.

Volgens meester Frank Scheerlinck mogen verschillende verhoren niet gebruikt worden, omdat de beschuldigde niet werd bijgestaan door een advocaat. “De beschuldigde blijft zijn onschuld uitschreeuwen, zoals hij dit altijd aan zijn advocaten gedurende het strafonderzoek tot nu heeft gedaan”, aldus meester Frank Scheerlinck.

Nochtans legde Vanweehaeghe tijdens het onderzoek verschillende warrige bekentenissen af. Die verklaringen worden volgens de verdediging gekenmerkt door zijn persoonlijkheidsstructuur. “Volgens de psychiaters heeft hij altijd proberen te compenseren door het produceren van leugenachtige verhalen met kenmerken van pathologisch liegen.”

In dubio pro reo

De gerechtspsychiaters zijn zelfs van oordeel dat Geert Vanweehaeghe ontoerekeningsvatbaar is. In die omstandigheden is de aanwezigheid van een advocaat tijdens een verhoor nog belangrijker. Toch ging de onderzoeksrechter bijvoorbeeld niet in op een verzoek van de verdediging om aanwezig te mogen zijn bij een confrontatie met Couvreur. “Sommige rechten zijn nu eenmaal universeel. Er anders over oordelen in een moderne rechtstaat zou ons dienen terug te plaatsen in de tijd”, klinkt het in de akte van verdediging. Meester Scheerlinck is van oordeel dat dergelijk ontoelaatbaar bewijs dan ook niet mag gebruikt worden.

Daarnaast verwees de verdediging naar het vermoeden van onschuld en naar de twijfel. “Dat vloeit voort uit het Latijnse adagium ‘in dubio pro reo’. De wet voorziet dat een veroordeling enkel kan worden uitgesproken indien uit de toegelaten bewijselementen voortvloeit dat de beschuldigde boven elke redelijke twijfel schuldig is aan de ten laste gelegde feiten.”

“Het voordeel is dat alles hier op de zitting gebeurt”

Ook de verdediging van Thomas Couvreur lichtte kort haar standpunt toe. Meester Christophe Saveyn legde uit dat de tweede beschuldigde al het hele onderzoek bij zijn verklaringen blijft. “Onze cliënt heeft van in het begin zijn onschuld uitgeschreeuwd. Vandaag doet hij dat nog steeds.”

Verdediging hekelt verhoren zonder advocaat in zaak-Vyncke
© BELGA

De belangen van de familie van Caroline Vyncke zullen op het proces verdedigd worden door meester Jan Leysen en meester Joke Vanbelle. “We hebben begrepen welk punt de verdediging wil maken. Het voordeel van het hof van assisen is dat alles hier op de zitting gebeurt. We zullen straks dus horen wat de beschuldigden zelf te zeggen hebben”, aldus meester Jan Leysen. Geert Vanweehaeghe diende tijdens het onderzoek zelf ook een klacht met burgerlijkepartijstelling in tegen Thomas Couvreur.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier