Verdediging Couvreur wijst uitgebreid naar Vanweehaeghe

Jan De Winter en Christophe Saveyn pleiten de vrijspraak voor Thomas Couvreur. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft ook de verdediging van Thomas Couvreur (29) de vrijspraak gevraagd. Meester Jan De Winter verwees uitgebreid naar de elementen die tegen Geert Vanweehaeghe pleiten.

De advocaten van Vanweehaeghe en de openbaar aanklager vroegen om geen aandacht te besteden aan de verklaringen die zonder bijstand van een advocaat zijn afgelegd. “Men doet alsof er net niet met een telefoonboek op zijn hoofd is geslagen. Uit niets blijkt dat hij onder druk stond”, pleitte meester Jan De Winter. De raadsman van Couvreur merkt op dat Vanweehaeghe net op die momenten heel rustig werd. “Het is normaal dat iemand stapsgewijs verklaringen aflegt. Het dreigt het proces van de betrouwbaarheid van de verklaringen te worden.”

De wonderbaarlijke genezing van de kreupele

Ook bij de ernstige geestesstoornis van Vanweehaeghe plaatste meester De Winter serieuze vraagtekens. “Wie gelooft de wonderbaarlijke genezing van de kreupele? Wie gelooft die man nog?” Volgens de psychiaters is hij een pathologische leugenaar die listig uit de hoek komt. “Hij is misschien niet slim, maar wel sluw. Laat u niet misleiden. Voor mij is de bekentenis nog altijd de koningin van het bewijs.”

Het dreigt het proces van de betrouwbaarheid van de verklaringen te worden

De raadsman van Thomas Couvreur haalde enkele objectieve elementen tegen Vanweehaeghe aan. Zo was zijn woning plots piekfijn gepoetst en stond de handtas van het slachtoffer nog gewoon op tafel. “En dan is er de meest beklijvende getuige van de week. R.F. heeft hier de man met de blauwe pull aangewezen. Ze was bang om te komen. Omdat ze die sukkelachtige man met zijn rolstoel die nacht gezien heeft, en omdat hij haar ook heeft gezien.”

Beschuldigde Thomas Couvreur uitte zijn spijt tegenover het familie vanwege het feit dat hij niet op alle vragen had kunnen antwoorden.
Beschuldigde Thomas Couvreur uitte zijn spijt tegenover het familie vanwege het feit dat hij niet op alle vragen had kunnen antwoorden.© BELGA

Volgens meester Jan De Winter had zijn cliënt helemaal geen motief om Caroline Vyncke om te brengen. “Zonder duidelijk motief kunt ge geen misdaad zoals moord voor het assisenhof brengen. Voor een discussie over 150 euro gaat hij niemand doden.” Couvreur doorstond ook de test met de leugendetector. “Hij weet zelf dat er drie smoking guns bij hem zijn aangetroffen. Maar denk je nu echt dat hij daar zou blijven wonen als hij wist dat er lichaamsresten in dat afvoerputje zaten?” Tenslotte merkte de verdediging op dat twijfel altijd in het voordeel van de beschuldigde moet spreken.

Meester Christophe Saveyn, de andere advocaat van Couvreur, hield nog een ander argument tegen Vanweehaeghe achter de hand. De avond van de verdwijning was er nog een gsm-contact van 30 seconden met een vriend van Vanweehaeghe. “Dat is niet doorverbonden naar de voicemail. Er is dus nog een gesprek geweest, terwijl Caroline zogezegd al verdwenen was.” Om de bewijzen in de woning van Couvreur te verklaren, haalde meester Saveyn nog een mogelijke piste aan. “Onze cliënt was regelmatig in het buitenland voor zijn werk. Giovanni B. had dan een sleutel om de hond eten te geven. Diezelfde B. herkende onmiddellijk het zeil met de lichaamsresten en weigerde een test met de leugendetector.”

Thomas Couvreur vroeg zelf ook nog kort het woord. “Ik zou willen zeggen dat het proces voor mij heel vermoeiend en beproevend is geweest. Ik denk dat het nog meer is voor de familie Vyncke. Ik zou daarom willen zeggen dat het mij geweldig spijt dat ik niet heb kunnen antwoorden op bepaalde vragen.” Hij bedankte ook de politie, zijn advocaten, de tolk en de juryleden. “Ik heb veel misdaan in mijn leven, maar ik blijf mijn onschuld uitroepen.”

De replieken zijn op woensdagochtend voorzien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier