Verdachten van dodelijke steekpartij op Mikey Peeters verwezen naar assisen

© repro mvn
Redactie KW

In de zaak rond de steekpartij op de Brugse Markt in 2014, waarbij de 19-jarige Mikey Peeters overleed, moeten de twee verdachten zich voor het West-Vlaamse hof van assisen verantwoorden.

Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling donderdag beslist. Een van de twee verdachten is nog altijd spoorloos.

Vrijdag 30 mei 2014 rond 5 uur ‘s morgens kreeg Mikey Peeters het aan de stok met twee andere jongemannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen. Een dag later gaf Steven Van Geel zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman Betelguriev, die de fatale steken zou hebben toegebracht, vluchtte vermoedelijk naar zijn thuisland Tsjetsjenië en is nog steeds voortvluchtig. Naar alle waarschijnlijkheid zal Betelguriev dus bij verstek berecht worden.

Ongeval onder invloed van alcohol

In de loop van het onderzoek werd Steven Van Geel in totaal al vier keer onder voorwaarden vrijgelaten. De eerste keer liep de Leuvenaar tegen de lamp toen hij ‘s nachts sigaretten ging kopen, maar hij werd ook al eens weer aangehouden na een ongeval onder invloed van alcohol. Op 3 januari 2017 besliste de KI in Gent om hem opnieuw onder voorwaarden vrij te laten. De verdachte moest onder andere een avondklok respecteren en mocht geen alcohol meer drinken.

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten moorden en doodslagen opnieuw voor het hof van assisen gebracht worden

Eind augustus werd Van Geel toch opnieuw betrapt op een terras in Leuven. De onderzoeksrechter besliste om hem opnieuw aan te houden, maar de raadkamer wilde hem snel een vijfde keer onder voorwaarden vrijlaten. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge ging in beroep tegen die beslissing. De KI in Gent oordeelde eind oktober dat de verdachte de gevangenis met een enkelband mocht verlaten.

Nederland wilde eerst niet uitleveren

De verdachte lapte ook dat elektronisch toezicht aan zijn laars. Pas op 18 december kon hij in Amsterdam terug ingerekend worden. De twijfelachtige leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen zorgden ervoor dat het Nederlandse gerecht Van Geel eerst niet wilde overleveren. Op 20 maart ging de rechtbank in Amsterdam alsnog akkoord.

Het parket had in eerste instantie gevraagd om de verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor doodslag. De raadkamer volgde dat standpunt, maar het parket tekende zelf beroep aan. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten moorden en doodslagen immers opnieuw voor het hof van assisen gebracht worden. De verdediging legde zich daar niet zomaar bij neer. Meester Jean-Marie de Meester vroeg om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Op die manier kon Van Geel toch nog naar de correctionele rechtbank verwezen worden, maar de verdediging ving bot.

Proces wellicht in voorjaar van 2019

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste nu dat de twee verdachten zich voor het West-Vlaamse hof van assisen moeten verantwoorden voor doodslag. Suleyman Betelguriev en Steven Van Geel riskeren 30 jaar opsluiting. Het proces zal wellicht in het voorjaar van 2019 plaatsvinden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier