Verdachte uit Middelkerke krijgt 42 maanden cel voor overvallen, diefstallen en vernieling

Redactie KW

Een verdachte in de zaak van de campingmoord in Middelkerke is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 42 maanden effectieve gevangenisstraf voor zijn rol in drie andere dossiers. Julien B. (29) pleegde een overval in het centrum van Middelkerke, maar kreeg ook celstraffen voor diefstallen en vernieling.

Op 23 augustus 2017 werd een 27-jarige man overvallen op de Markt van Middelkerke. Het slachtoffer kreeg van een zevental belagers zware klappen en schoppen te verwerken. De daders gingen aan de haal met zijn gsm, portefeuille, schoenen en sleutels. Het slachtoffer verklaarde dat een van de daders ‘Juju’ werd genoemd en een tattoo van een schorpioen op zijn hoofd had.

Na enkele maanden voorhechtenis werd Julien B. in dat dossier onder voorwaarden vrijgelaten. Op 7 december 2017 werd de Middelkerkenaar echter opgepakt op verdenking van de moord op Mihael P. uit Oostende. Voor zijn betrokkenheid bij de zogenoemde campingmoord zit B. samen met twee kompanen nog steeds in de cel.

De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak voor de overval op de Markt. De beklaagde beweert immers dat hij de gestolen gsm onmiddellijk na de feiten van de echte dader kreeg. “Er wordt gewezen naar ‘de Fransen van Middelkerke’ en dan komt de politie altijd bij B. uit”, aldus zijn advocaat Mathieu Langerock.

Diefstallen

In hetzelfde dossier moest B. zich ook verantwoorden voor enkele diefstallen. Op 23 mei 2017 ging de beklaagde in de Carrefour Express in Oostende aan de haal met een fles Bacardi Mojito. Tijdens het Countryfestival in Middelkerke maakte hij in augustus ook enkele airsoftgeweren buit. Diezelfde nacht vernielde hij de ruit in de voordeur van zijn ex-vriendin. Voor de overval en de diefstallen werd B. in totaal tot 18 maanden effectieve celstraf veroordeeld. Voor vernieling kreeg hij nog eens zes maanden cel.

Ten slotte werd de campingmoordverdachte ook in een dossier van diefstallen bij zijn ex-vriendin tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Op 10 juli 2017 drongen dieven met behulp van een ladder binnen op de eerste verdieping van de woning in Middelkerke. Bij die feiten werden onder andere drie armbanden, een laptop en een fototoestel gestolen. Op het terras werd een leeg pakje sigaretten aangetroffen. De volgende dag gooiden enkele kerels een steen door een raam van dezelfde woning. Ze maakten vooral veel flessen champagne en een televisie van het merk Samsung buit.

De speurders kregen Julien B. al snel in het vizier. Op 12 juli 2017 verkocht een zekere ‘Juju’ enkele gestolen goederen immers aan een winkeltje met tweedehandsspullen in Oostende. Een getuige herkende een van de daders ook als de ex-vriend van het slachtoffer. Bovendien werd zijn DNA-profiel aangetroffen op het achtergelaten pakje sigaretten. Volgens B. werd hij door zijn slechte reputatie als dader aangewezen, maar daar had de rechter geen oren naar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier