Verdachte kotmoord in Kortrijk riskeert anderhalf jaar cel voor foltering

Mohammad T.M., de verdachte in de kotmoord, stond vanmorgen terecht voor foltering. © (Foto LK)
Laurens Kindt

Mohammad T.M., de 20-jarige Afghaan uit Kortrijk die in de cel zit op verdenking van de dubbele moord in studentenhuis Vlaskot begin oktober, riskeert achttien maanden celstraf. De jongeman stond vanmorgen maandag samen met twee broers en een neef terecht voor foltering, mensonterende behandeling en opzettelijke slagen en verwondingen.

De feiten dateren van begin augustus. Ali Reza M. uit Lendelede, de broer van Mohammad T.M., ontdekte toen dat zijn vrouw een overspelige relatie had met een Afghaanse asielzoeker. Hij lokte het slachtoffer naar zijn studio in Kortrijk en nam wraak voor het overspel. Daarvoor riep hij de hulp in van zijn broers Mohammad T.M. en Mohammad H.M. en zijn neef Ali H. (25). Het slachtoffer kreeg diverse slagen en messteken, werd ontkleed en gedwongen om alcohol te drinken en pikante pepers te eten. Na een helse nacht kreeg hij 15 euro toegestopt, met de boodschap om Kortrijk te verlaten, anders zou hij vermoord worden. Het slachtoffer liet zich verzorgen in het ziekenhuis en belde daar de politie. De man, die in het nationaal cricketteam van België speelt, vraagt een schadevergoeding van 20.000 euro. Voor Ali H. en Ali Reza M., die het voortouw zouden genomen hebben, vroeg het openbaar ministerie vanmorgen maandag 24 maanden effectieve celstraf. Mohammad T.M en zijn broer Mohammad H.M. riskeren achttien maanden celstraf.

De advocaat van Mohammad T.M. vroeg de vrijspraak. Volgens meester Bruno Soenen was zijn cliënt er die nacht wel bij, maar heeft hij niets gedaan. Ook Ali H. minimaliseerde zijn aandeel. “Het was het slachtoffer zelf dat eerst een mes trok. Mijn cliënt heeft geen messteken toegediend”, pleitte zijn advocaat. Ook hij vroeg de vrijspraak. Ali Reza M. gaf zijn aandeel in de feiten wel toe. “Hij heeft slagen uitgedeeld, maar het was inderdaad het slachtoffer dat eerst een mes trok”, pleitte advocaat Dennis Vanoverstraeten. Mohammad H.M. zou slechts één slag hebben uitgedeeld en vroeg om een werkstraf.

Opvallend: de rechtszaak vanmorgen werd gevolgd door de zus van Youlia Soboleva, de 19-jarige Kuurnse studente die begin oktober vermoord werd in het Vlaskot. De vrouw volgde de volledige behandeling van de zaak, maar kwam niet aan het woord en verliet uiteindelijk in tranen de rechtszaal.

Vonnis op 24 december.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier