Veertigtal getuigen op assisenproces over dubbele moord in Blankenberge en Zeebrugge

Beschuldigde Oliver Bolte wordt de zaal binnengeleid. © Foto LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Oliver Bolte (44) uit Blankenberge zullen een veertigtal mensen moeten komen getuigen. Dat is de voorzitter van het hof van assisen van West-Vlaanderen overeengekomen met alle partijen. Het proces start op vrijdag 11 januari. De beschuldigde staat terecht voor de moord op zijn moeder Renate Bolte (71) in Blankenberge, de moord op zijn vriend Norbert Bocher (49) in Zeebrugge, de brandstichting van het appartement van zijn moeder en voor verboden wapenbezit.

De feiten kwamen aan het licht toen een groepje mountainbikers op 7 maart 2017 het lichaam van Norbert Bocher vond op het fietspad langs de Kustlaan in Zeebrugge. De man vertoonde diverse verwondingen en kwam om het leven door een schot. Er wordt een kogelhuls gevonden maar een spoor naar de dader is er niet.

Moeder vermoord

Daags nadien vindt de politie na een hevige brand in een appartement in de Koninginlaan in Blankenberge het lichaam van Renate Bolte (71). De brand is duidelijk aangestoken en de zoon van het slachtoffer, beschuldigde Oliver Bolte, is spoorloos. De man woonde ook in het appartement.

Uit de lijkschouwing blijkt bovendien dat de vrouw vastgebonden werd en snijwonden vertoont. Vermoedelijk werd zij vermoord nog voor het appartement in brand gestoken werd. Nog een dag later, op 9 maart, geeft beschuldigde Oliver Bolte zich aan bij de scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Hij bekent spontaan dat hij Norbert Bocher vermoordde en brand stichtte in het appartement van zijn moeder. Het wapen waarmee hij zijn vriend vermoordde, had hij bij in een rugzak.

Eindarrest ten vroegste 17 januari

In eerste instantie ontkent hij dat hij zijn moeder vermoordde, maar na confrontatie met de objectieve gegevens uit het dossier gaat de man alsnog door de knieën. De man verklaarde dat zijn moeder uit het leven wou stappen en dat hij haar daarbij geholpen heeft. Sinds zijn arrestatie verblijft Oliver Bolte in de gevangenis van Brugge.

Op dinsdag 8 januari wordt de jury samengesteld die over het lot van de beschuldigde moet beslissen. Op vrijdag 11 januari gaat het proces dan echt van start met het voorlezen van de akte van inbeschuldigingstelling. Een eindarrest wordt ten vroegste op donderdag 17 januari verwacht. Oliver Bolte riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier