Vandalisme op begraafplaats gericht aan Kemmelse frituriste

Redactie KW

Bieke D’Haese (50) uit Kemmel wordt geviseerd door racistische vandalen.

De nachtelijke vernieling van de frituur en de wagens gebeurde een paar weken geleden. “Ik hoorde alles op camerabeelden, maar had geen beeld doordat de openbare verlichting hier gedoofd wordt. De ravage werd aangericht in amper 11 seconden, wat erop wijst dat er meerdere daders waren. Ik heb geen flauw benul wie mij viseert en slaap niet meer, omdat ik me niet veilig voel. Afgelopen weekend stond de politie aan mijn deur om een nieuw geval van vandalisme te melden op de begraafplaats van Kemmel.”

Die bevindt zich op enkele honderden meter van haar frituur. Op de muren van de afscheidsruimte werden in graffiti boodschappen gespoten, die duidelijk gericht zijn aan het adres van Bieke. “Pat@frit Kurdistan exit betekent dat ze mij en mijn frituur weg willen. Kurdistan slaat op mijn 37-jarige kameraad, die ik leerde kennen tijdens mijn vorige job in de kazerne van Sijsele. Ik stond er in voor het onthaal van de vluchtelingen. Toen hij het nieuws kreeg dat hij moest verhuizen naar Antwerpen, stelde ik voor dat hij introk bij mij in Kortemark. Vorig jaar verhuisde ik naar Kemmel om er een frituur te openen en hij verhuisde mee. Behalve enkele klanten weten weinig mensen dat hij bij mij woont. Hij werkt niet eens in de frituur. De andere opschriften Belçika fahise en Sysele sohe vize zijn Turks voor Belgische hoer en Sijsele zonder visum. Dat deze boodschappen aangebracht werden op een begraafplaats beschouw ik als een doodsbedreiging. Wat is het volgende?”

Ook de Koerd, die Nederlands leerde en werkt in Ingelmunster, voelt zich bedreigd. “Daarom blijf ik liever anoniem. Voorheen waren Bieke en ik nooit slachtoffer van racisme of vandalisme. We hebben geen idee wie erachter zit. Ik vrees voor onze toekomst en de frituur van Bieke.”

De vrouw rekent op het speurwerk van de politie. “Als deze zaak niet uitgeklaard wordt, voel ik me gedwongen om te verhuizen. De onwetendheid rond de dader is zwaar om dragen. Het kan een klant zijn. Ik heb nochtans het gevoel dat ik hier graag gezien ben en met iedereen overeen kom.”

Ook de gemeente deed aangifte bij de politie. “De nieuwe begraafplaats werd pas uitgeroepen tot de beste en mooiste van heel Vlaanderen door Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen”, aldus schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Gemeentebelangen), die vlakbij woont. “Zulk vandalisme heb ik Heuvelland nog niet gezien. De gemeente heeft 1 mobiele camera, die we voortaan ook op de begraafplaats zullen inzetten.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier