Vandalisme aan broodautomaat treft Wielsbeke: Broodwinning onder vuur?

Bakker Wouter Cappelle bij de herstelde automaat. © NVR
Redactie KW

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart werd een broodautomaat in de Baron van der Bruggenlaan stukgeslagen. Voor eigenaar en bakker Wouter Cappelle (34) was het niet de eerste keer dat zijn automaten geviseerd werden. Hij reageert verbolgen: “De automaat was gloednieuw en stond er maar nog tien dagen. Dit gaat wel om onze broodwinning.”

In die bewuste nacht kreeg Wouter telefoon van een van zijn winkelmeisjes. Zij en haar vriend passeerden langs de automaat na een avondje stappen. “Om 00.40 uur belde ze me op. Ze merkte dat het glas helemaal kapot was. Op camerabeelden zag ik dat de dader een kwartiertje eerder, om 00.25 uur, had toegeslagen. Een jongen met een slagvoorwerp, vermoedelijk een hamer, takelde onze automaat toe. Voor mij is dit met voorbedachten rade. Niemand heeft zomaar een hamer in zijn zakken zitten”, zegt Wouter.

Voor mij is het met voorbedachten rade, niemand heeft zomaar een hamer in zijn zakken

Naast de beelden van zijn eigen camera aan de automaat, kreeg de bakker ook beelden van buurtbewoners te zien. Enkele handelszaken hebben ook camera’s hangen. “Als ik alles samen leg, zie ik duidelijk een jongeman met grijze sweater en een jeansbroek die tekeer gaat tegen mijn broodautomaat. Nauwelijks een halve minuut later zien we een auto wegscheuren. Vermoedelijk is hij daar ingesprongen. Ik heb alles overgemaakt aan de politie. Het is nu een kwestie van tijd vooraleer de politie de dader kan vatten. Ik heb er goede hoop in door de vele bewijzen.”

Stinkbommen

Bakker Wouter plaatste negen jaar geleden een eerste automaat. Ondertussen heeft hij acht broodautomaten. In Wielsbeke, maar ook in de buurgemeentes. Het is niet de eerste keer dat hij met vandalisme te maken krijgt. “Er zijn al drie inbraken en één inbraakpoging geweest. Daarnaast gooiden vandalen ook eens stinkbommen in mijn automaat. Dat was de grootste ramp. Daarom zagen we ons genoodzaakt het beveiligingsniveau op te krikken. Er staan nu camera’s en er hangt een alarm aan. Eigenlijk zou ik dit niet hoeven te doen. Dit is mijn eigendom en daar mag men niet aankomen”, klinkt het.

De stukgeslagen broodautomaat.
De stukgeslagen broodautomaat.© gf

V

oor de bakker zijn de automaten een deel van zijn broodwinning, maar toch beseft hij dat dit wrevel kan oproepen bij collega-bakkers. “De broden die mensen uit een automaat halen, zijn inderdaad broden die ze niet bij andere bakkers kopen. Maar ik denk dat het vaak toevallige passanten zijn die stoppen aan een automaat. De beste verkoopuren zijn ‘s morgens vroeg en na 18 uur, wanneer de meeste bakkerijen niet open zijn. Ik denk dat het dus al bij al nog meevalt”, geeft hij aan.

Facebook

Voor de plaatsing van de laatste automaat heeft Wouter een oproep op Facebook gedaan. “Daaruit bleek dat er wel nog vraag naar was, dus besloot ik een nieuwe te plaatsen in de Baron van der Bruggenlaan. Het is er een van het nieuwste type met een lift erin. Ik zette hem met opzet dicht bij onze bakkerij in de Molenstraat, zodat ik meteen kan ingrijpen mochten er problemen zijn.”

Aan vandalisme had de bakker niet gedacht maar na tien dagen was de automaat al kapotgeslagen. “Ik was enorm ontgoocheld. Wie neemt nu iemands broodwinning af? Maar ik heb de knop omgedraaid en na enkele uren was hij al hersteld. Wie de automaat aangevallen heeft, zal ons niet kapot krijgen. Integendeel: we steken een tandje bij. De automaten zijn een belangrijk onderdeel van Bakkerij Wouter, dus we laten ons niet doen”, besluit hij. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier