Vandalen besmeuren kunstwerk met graffiti in Watou

In het Brennepark werd het werk 'Verboden vrucht' van kunstenaar David De Pooter vorige week besmeurd met graffiti. © TP
Redactie KW

Het Kunstenfestival opent straks met een primeur in mineur: voor het eerst werd een van de kunstwerken gevandaliseerd.

De 38ste editie van het Kunstenfestival start op 30 juni en loopt tot en met 2 september in Watou. Er staan zo’n 70 kunstwerken langs het parcours doorheen het Poperingse grensdorpje, met als overkoepelend thema ‘Over het verlangen en de troost’.

In het Brennepark werd het werk ‘Verboden vrucht’ van kunstenaar David De Pooter vorige week besmeurd met graffiti. “Het is de eerste keer dat we te maken krijgen met vandalen”, vertelt organisator Jan Moeyaert. “Er werden onleesbare letters gespoten op 2 van de 3 borden. Jammer dat mensen zo hun tag plaatsen op andermans werk. Tegen vandalisme kunnen we helaas weinig beginnen. Uit principe dienden we een klacht in tegen onbekenden. We laten het werk staan omdat het te laat en te duur is om het nog te vervangen.”

Twee nieuwe locaties

Het festival heeft dit jaar twee nieuwe locaties. “De locatie in de basisschool valt weg en wordt vervangen door een tweede depot in de brouwerij. We hebben ook een eldde locatie in de Poperingse Gasthuiskapel en Sint-Bertinuskerk over heelkracht. Dit is de tweede editie met een lager budget dan vroeger. De organisatie vergt daarom meer financieel puzzelwerk, maar ik ben ervan overtuigd dat we een even sterke editie hebben als de voorbije jaren. We hopen opnieuw boven de 20.000 bezoekers te eindigen.”

De veranda van het Festivalhuis is ingericht als zithoek met strobalen. “Kinderen van 6 tot 106 kunnen er een koptelefoon opzetten en genieten van troostende woorden en klanken vol verlangen. De poëzie is een selectie van PLINT.”

Verzameling van 1.000 koffietassen

In de kerk creëerde kunstenaar Capser Braat de installatie 1.000 cups, een verzameling van 1.000 koffietassen. “Als bezoeker van het Kunstenfestival kan je 1 van Braats mokken meenemen naar huis als je kan wisselen met een eigen meegebracht kopje.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier