Vandaal van amper 12 houdt lelijk huis op het kerkhof van Wevelgem

© CLL
Redactie KW

In Wevelgem ging een minderjarige vandaal helemaal los op het nieuwe kerkhof van de gemeente. De feiten dateren van maandag, maar raakten dinsdag pas bekend.

Het waren bezoekers van het kerkhof die de ravage ontdekten en het bericht via social media verspreidden. “Toen ik het nieuws zag passeren, ben ik meteen naar hier gekomen want mijn ouders liggen hier begraven. Ik hoopte dat hun graf gespaard zou zijn geweest, maar helaas. De bloemenvaas kapot, de sierstukjes kapot, de grafzerk zelf helemaal beschadigd, dit hou je toch niet voor mogelijk?”

Het is de teneur van zowat iedereen van de toegesnelde mensen. “Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd om een kerkhof te gaan slopen? Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor alles en iedereen”, fulmineert een aanwezige man. Tientallen zerken werden beschadigd, bloemen kapot getrappeld en van een aantal graven werden alle sierstukken in het water gegooid.

Vandaal van amper 12 houdt lelijk huis op het kerkhof van Wevelgem
© CLL

De dader, een 12-jarige knaap die enkele straten verder woont, handelde blijkbaar in een vlaag van stoerdoenerij. “De afgelegen plaats en de unieke vorm van dit kerkhof werkt als een magneet op jongeren, die hier tot laat in de avond rondhangen. Ze komen hier bier drinken zonder dat hun ouders ervan op de hoogte te zijn en dan durven ze al eens een grote mond opzetten tegenover bezoekers van het kerkhof”, vult een ontredderde man nog aan. “We worden het zo onderhand al gewoon, maar dit hebben we nooit meegemaakt en ik hoop dat we het niet meer gaan meemaken“.

Opmerkelijk feit, deze namiddag kwam de moeder van de dader ook naar het kerkhof. Zij verontschuldigde zich voor het gedrag van haar zoon, maar daar hadden de aanwezigen weinig oren naar. “Die vrouw kan daar ook niets aan doen“, reageerde iemand nog, “maar dit is zeker niet de plaats noch het moment om daarover nu te beginnen. Wij willen enkel de schade opkuisen en herstellen waar mogelijk.” De jongeman werd door de politie opgepakt maar vanwege de gevoeligheid en de emotionele geladenheid van het dossier, geeft de politie geen verdere commentaar.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier