Van 200.000 euro schadevergoeding naar vrijspraak na vechtpartij

Redactie KW

Een 66-jarige Wevelgemnaar die vorig jaar nog werd veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim 200.000 euro mag opgelucht ademhalen. Dankzij het pleidooi van zijn advocaat, toppleiter Filip De Reuse uit Roeselare, sprak het hof van beroep in Gent Patrick V. onlangs vrij.

De feiten dateren van 2012. Wevelgemnaar Patrick V. kreeg het toen met zijn dorpsgenoot Franky L. (52) aan de stok in café Merlijn in de Bissegemstraat in Gullegem. Waarover de ruzie precies ging, werd nooit helemaal duidelijk omdat de getuigen elkaar tegenspraken en iedereen flink gedronken had. Op een gegeven moment kreeg Patrick V. eerst enkele slagen, waarna hij met zijn vriendin probeerde om uit het café weg te vluchten.

Buiten kreeg hij het echter opnieuw aan de stok met Franky L. en zijn zoon. Daarbij vielen er opnieuw rake klappen. Eén slag raakte Franky L. recht in het gezicht, waarna de man neerzeeg op de grond en bewusteloos raakte. Toen de politie arriveerde, lag Franky al in de ambulance. De man zou sindsdien volledig arbeidsonbekwaam zijn.

Wettige zelfverdediging

Na een uitgebreid onderzoek van de politie veroordeelde de rechtbank in Kortrijk Patrick V. in juni vorig jaar tot een geldboete. Aan slachtoffer Franky L. moest hij van de rechter ruim 200.000 euro schadevergoeding betalen. Patrick V. tekende echter beroep aan en met succes. Een intens pleidooi van zijn advocaat Filip De Reuse kon de drie raadsheren van het hof van beroep ervan overtuigen dat Patrick V. had gehandeld uit wettige zelfverdediging en dat de Wevelgemnaar dus moest vrijgesproken worden. Daardoor vervalt ook het monsterbedrag van 200.000 euro schadevergoeding. (LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier