Vader en zoon uit Oostende riskeren jarenlange celstraf voor 72 kilo speed

© iStock
Redactie KW

Eddy (65) en Michael B. (29) uit Oostende hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de verkoop van 72 kilogram speed. De procureur vorderde voor vader en zoon respectievelijk vijf en zeven jaar effectieve celstraf. Er hangt hen ook een verbeurdverklaring van 288.000 euro boven het hoofd.

Op 20 december 2017 werd bij een huiszoeking in de woning van Eddy B. 1,8 kilo speed aangetroffen. Verder onderzoek wees uit dat zijn zoon Michael de financiële kant van de zaken regelde. Volgens afnemers verkocht hij ook cocaïne. In totaal zouden de beklaagden anderhalf jaar lang ongeveer een kilo speed per week verkocht hebben.

In de zomer van 2014 werd Eddy B. veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Zijn zoon kreeg toen zelfs vijf jaar cel, waarvan vier jaar effectief. De procureur verwees in zijn vordering naar de discussie rond de “war on drugs”. “Er moet in elk geval gestreden worden, zeker en vast tegen de grote dealers. Ga je wel geleerd zijn als je nu tien jaar krijgt“, aldus procureur Lode Vandaele.

Concentreren op vaste job en gezin

De verdediging vroeg om een milde bestraffing op te leggen. Volgens meester Mathieu Langerock verkochten zijn cliënten veel minder drugs en is een verbeurdverklaring van elk 144.000 euro buitensporig. “Michael verkocht om erbij te horen, maar heeft nu ingezien dat hij zich moet concentreren op zijn vaste job en zijn gezin.”

Ten slotte moest in hetzelfde dossier zich ook een 46-jarige drugskoerier verantwoorden. Oostendenaar Jean-Paul B. zou op 13 ritten naar Nederland telkens twee kilogram speed meegebracht hebben. Voor hem eiste het OM minstens 37 maanden effectieve celstraf. Zijn advocaat pleitte echter dat B. met de hele zaak niets te maken heeft. Ook zijn medebeklaagden verklaarden dat B. niet optrad als chauffeur.

De rechter doet uitspraak op 4 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier