Uitspraak diepvriesmoord uitgesteld, verdachte wil eerst duidelijkheid over maximumstraf

19/01/18 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:53

Het Gentse hof van beroep heeft de uitspraak in de zaak van de diepvriesmoord in Gits uitgesteld. De advocaat van verdachte Olaf Phillipaerts (48) uit Roeselare wil eerst duidelijkheid over de mogelijke maximumstraf, nu het Grondwettelijk Hof onlangs de assisenhervorming van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vernietigde.

Uitspraak diepvriesmoord uitgesteld, verdachte wil eerst duidelijkheid over maximumstraf

De rechter in Kortrijk veroordeelde Isabel Duthoit in februari 2017 tot 21 jaar cel, haar kompaan Philippaerts werd veroordeeld tot 15 jaar. Ze werden schuldig geacht voor de moord op Duthoits echtgenoot Jaap Van den Blink (59) in april 2014. Het was in haar woning in de Ajoy Van Deurenstraat in Gits dat in april 2015 het lijk van haar partner Jaap Van den Blink werd aangetroffen. In de diepvriezer, met een zwarte plastic zak over zijn hoofd en een gele spanband rond zijn nek gespannen. Volgens procureur-generaal Pascale Clauw waren de straffen die de rechter in eerste aanleg oplegde niet streng genoeg. De openbare aanklager eiste 27 jaar cel voor Isabel Duthoit en 20 jaar cel voor Olaf Phillipaerts.

De advocaat van die laatste, Frank Scheerlinck uit Kortemark, heeft het hof van beroep nu gevraagd om eerst duidelijkheid te scheppen over de maximumstraf die beide beklaagden kunnen krijgen. Hij doet dat naar aanleiding van een recent arrest van het Grondwettelijk Hof, dat de assisenhervorming van justitieminister Koen Geens (CD&V) vernietigde. Het was door die hervorming dat moordzaken niet langer naar het hof van assisen werden verwezen, maar naar een gewone correctionele rechtbank. Ook de maximumstraffen werden aangepast. Nu die hervorming in de prullenbak ligt, heerst er grote onduidelijkheid over de maximumstraf voor misdrijven als moord. In Antwerpen stelde een procureur onlangs dat 20 jaar de maximumstraf is, afgelopen week vorderde een procureur in Gent 30 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling, in Kortrijk vroeg procureur Tom Janssens gisteren 30 jaar cel wegens een roofmoord. In de zaak van de diepvriesmoord gaat de verdediging uit van een maximumstraf van 20 jaar, terwijl het parket vindt dat de maximumstraf 30 jaar is.

Het hof besliste dan ook dat er eerst gedebatteerd moet worden over de heersende maximumstraf. Dat zal gebeuren op 2 februari. Een definitieve uitspraak wordt verwacht op 16 februari.

(LK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!