Uitbaatster van krantenwinkel De Coupure in Brugge verjaagt eigenhandig overvaller

Omstreeks 6.30 uur stormde een man krantenwinkel De Coupure binnen met de duidelijk boodschap: "Geef me al je geld!" © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In krantenhandel De Coupure in Brugge vond maandagmorgen een mislukte overval plaats. Uitbaatster Anja Snaet kon zich verweren en de overvaller sloeg op de vlucht. “Ik wilde zijn helm van zijn hoofd trekken zodat hij zichtbaar zou zijn voor mijn camera’s”, stelt de moedige uitbaatster.

Anja Snaet van krantenhandel De Coupure in de Schaarstraat in Brugge zal maandagmorgen 4 februari niet vlug vergeten. Omstreeks 6.30 uur, toen ze net haar winkel had geopend, stormde namelijk een man de winkel binnen met de duidelijk boodschap om hem al het geld in de zaak te geven.

“Geef me al je geld!”

“Mijn krantenwinkeltje fungeert ook als Postpunt en ik was net bezig met de Post-computer op te starten. Ik was eerlijk gezegd nog niet echt goed wakker maar in mijn ooghoek zag ik een man met een helm op binnen lopen”, vertelt Anja Snaet. “In geen tijd stond die man achter mijn toonbank. Ik had eigenlijk de indruk dat hij me aanvankelijk niet zien staan had, omdat ik daar zo in het hoekje stond en hij precies schrok…”

“‘Geef me al je geld!’, beet hij me toe. Het vreemde is dat hij precies de kassa niet had opgemerkt. Hij liep er voorbij. Ik wilde niet zomaar zijn eisen inwilligen en ben hem beginnen slaan en duwen. Mijn bedoeling was vooral om te proberen zijn helm van het hoofd te trekken zodat zijn gezicht zichtbaar zou zijn voor de camera’s die hier hangen. Maar die man was een stuk groter dan ikzelf en dat lukte dus niet.”

Alarmklop defect

“In het tumult is hij tegen het draairekje met wenskaartjes gebotst zodat dit tegen de grond viel. Hij heeft dan op zijn beurt mij een flinke duw gegeven waardoor ik wel door de lucht leek te vliegen. Ik kwam daarop hard met mijn hoofd tegen een ijzeren postbus terecht en raakte daarbij licht gewond. Aan mijn voorhoofd heb ik een wondje, ik heb hier en daar wat schaafwonden en heb wat last van nekpijn. Eigenlijk valt het dus wel mee.”

“Het weinige dat hij zei was wel in het West-Vlaams dialect”

De overvaller moet duidelijk geschrokken zijn van de kordate houding van Anja want hij nam uiteindelijk de benen zonder buit. Naar de identiteit heeft van de man heeft Anja het raden. “Het weinige dat hij zei was wel in het West-Vlaams dialect, herinner ik me”, zegt Anja.

Anja Snaet kwam met haar hoofd tegen een ijzeren postbus terecht en raakte daarbij licht gewond.
Anja Snaet kwam met haar hoofd tegen een ijzeren postbus terecht en raakte daarbij licht gewond.© PDV

“Gezien hij een helm droeg zal het natuurlijk erg moeilijk zijn om hem te identificeren. Ik had ook wel wat bijkomende tegenslag want de alarmknop, die in verbinding staat met een alarmcentrale bij een beveiligingsfirma, die ik indrukte, bleek niet te werken. Nochtans kwam er nog maar vorige week iemand van die firma langs om die te controleren.”

Geen wapen

“Bij het hotel aan de overkant hier hangt wel een camera maar de verlichting daar was defect waardoor die camera ook niet veel kon registreren. De politie was hier wel erg snel, nadat mijn medewerkster die net gedaan had met haar krantenronde, hen contacteerde. Ze onderzoeken de zaak nu maar ik heb er verder nog niets over vernomen. Wat wel duidelijk is, is dat het niet bepaald een professionele dief was. Hij was ook niet gewapend; ik heb alvast geen wapen gezien. Dat is misschien nog mijn geluk geweest. Echt bang ben ik eigenlijk niet geweest. Het heeft geen zin om bang te zijn. Ik wilde gewoon die man zo vlug mogelijk mijn winkel uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier