Twee jaar cel voor gewezen Brugse horecabaron

Philip Calleeuw in 2009, toen hij veroordeeld werd omdat hij zonder het juiste rijbewijs met een Hummer reed. © Kurt Desplenter
Redactie KW

Philip Calleeuw, ooit de horecabaron van Brugge, is ook in beroep bestraft met twee jaar cel voor een miljoenenfraude met mosselen. Enkel de geldboete werd gewijzigd van 80.000 naar 60.000 euro.

Calleeuw kreeg in eerste aanleg twee jaar cel, zijn vrouw twee jaar met uitstel. Het openbaar ministerie vorderde in beroep een straf van vier jaar voor Calleeuw omdat die eerste straf volgens de procureur-generaal veel te licht is. Ze vorderde vier jaar effectief. Een te strenge vordering volgens zijn advocaat. “Hij raakt in Belgïe nergens nog aan werk. Wat is dan de meerwaarde van vier jaar cel?”

Het hof ging daar in mee. De twee jaar effectief voor hem en de twee jaar met uitstel voor zijn vrouw blijven behouden. Calleeuw en zijn vrouw kregen in eerste aanleg ook elk een boete van 80.000 euro, dat werd nu verminderd naar 60.000 euro. Hij en zijn vrouw zien ook samen 9,6 miljoen aan onrechtmatig verkregen inkomsten verbeurd verklaard. Calleeuw was niet aanwezig bij de uitspraak. Bij de behandeling van de zaak, zei hij al dat hij de vliegtuigtickets maar moeilijk kan betalen.

Imperium

Philip Calleeuw (51) begon zijn carrière in de horeca door begin jaren negentig restaurant Tom Pouce op de Burg over te nemen. In de jaren die volgden bouwde de Lichterveldenaar zijn imperium uit met pareltjes aan de Brugse horecakroon: Hotel Duc de Bourgogne op het Huidenvettersplein, restaurants De Beurze, Café Francais, Le Grand Café Belfort en Le Panier d’Or op de Markt en hotel-restaurant ‘t Putje aan ‘t Zand. Op zijn top stelde Calleeuw 140 mensen te werk.

Maar in 2012 stuitte men op een miljoenenfraude die hij en een mosselleverancier hadden opgesteld. Zo verkocht de leverancier 20 tot 40 procent van zijn mosselen in het zwart aan Calleeuw. De rest van de mosselen werd overgefactureerd en onder tafel werd een deel in het zwart terugbetaald. In alle zaken werd steevast twintig procent van de omzet in het zwart gerealiseerd. Twee werknemers deden elke avond hun ronde om het zwart geld op te halen. Zo werden tussen 2004 en 2013 liefst 18,9 miljoen euro aan belastingen ontdoken. Calleeuw en zijn vrouw lieten het daarom breed hangen. Bij een huiszoeking in de villa in Lichtervelde werden onder meer 400 peperdure handtassen teruggevonden.

Intussen woont de man met zijn vrouw en drie kinderen in Alicante, in Spanje, maar allerminst luxueus. “Hij werkt er in een restaurant en verdient minder dan 1.000 euro per maand. Hij woont in een arbeidershuisje, zonder vaste verwarming of warm water!”

De luxevilla in Spanje staat nog te koop, de villa in Lichtervelde en alle horecazaken zijn inmiddels verkocht. Zo werd 13 miljoen euro gerecupereerd. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier