Twee jaar cel voor dealer die tegen de lamp liep door vergeten rugzak op de trein

26/07/18 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:52

Een 45-jarige man uit Ichtegem is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf voor het dealen van speed en cannabis. De bal ging aan het rollen toen Jurgen D. zijn rugzak met een kleine hoeveelheid cannabis op de trein vergat. Het OM had 37 maanden cel geëist.

Twee jaar cel voor dealer die tegen de lamp liep door vergeten rugzak op de trein

Door telefonie-onderzoek kwamen ook een 44-jarige Diksmuidenaar en een 32-jarige Middelkerkenaar in het vizier van de speurders. Voor hen werd twee jaar effectieve celstraf gevorderd. Volgens het parket legden meerdere afnemers ook belastende verklaringen af tegen de beklaagden. Toch werd nooit echt duidelijk hoeveel Jurgen D., Stefaan D. en Kenny P. dan wel aan de man zouden hebben gebracht.

Alle beklaagden geven toe dat ze met een drugsprobleem kampen, maar ontkennen het dealen. Nochtans werd in de achtergelaten rugzak van D. dus een kleine hoeveelheid cannabis en een precisieweegschaal aangetroffen. "Ik wist daar helemaal niks van, ik zweer het. Anders zou ik die rugzak toch zelf niet gaan ophalen bij de politie?", reageerde de beklaagde op de zitting.

"Ik ben het beu om iedere keer de schuld te krijgen door mijn verleden. Vroeger heb ik veel speed verkocht, maar nu doe ik dat niet meer." De Ichtegemnaar beweert dat de drugs wellicht van zijn toenmalige vriendin waren. Zijn advocate Mieke Byttebier drong aan op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ook de andere beklaagden vroegen voorwaarden of een werkstraf.

De rechter veroordeelde Jurgen D. uiteindelijk tot twee jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Stefaan D. kreeg dezelfde straf opgelegd. Kenny P. werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 8.000 euro, waarvan slechts 800 euro effectief.

(belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!