Twaalf maanden cel voor gerante die Knokse juwelierszaak plunderde

Redactie KW

De voormalige gerante van de juwelierszaak Orologio in Knokke-Heist heeft twaalf maanden celstraf gekregen, waarvan de helft effectief, omdat ze voor 700.000 euro aan juwelen stal van haar werkgever. Ze verkocht de sieraden voor een habbekrats.

Sandrina B. (52) uit Oostkamp ging begin 2011 aan de slag als gerante van de juwelierszaak Orologio langs de Kustlaan in Knokke-Heist. Van haar positie maakte ze jarenlang misbruik om peperdure juwelen en horloges te ontvreemden uit de winkel. Via manipulatie van het computersysteem transfereerde ze systematisch juwelen naar de stock van het hoofdfiliaal in Antwerpen. De juwelen kwamen daar echter nooit aan.

B. stak ze in haar zakken en verkocht ze voor een habbekrats door via tussenpersoon Dirk D.W. (54). Haar louche handeltje kwam in juni 2016 aan het licht toen er vanuit Italië een vraag kwam om een echtheidscertificaat van een juweel. De zaakvoerder kwam uit de lucht gevallen want hij was ervan overtuigd dat het stuk nog in zijn stock aanwezig was. De ICT’er van de juwelierszaak ontdekte toen het jarenlange gesjoemel van de gerante, die naar schatting voor 700.000 euro juwelen had ontvreemd.

Ruim een maand in voorhechtenis

Sandrina B. werd op staande voet ontslagen en bracht ruim een maand in voorhechtenis door. Volgens de verdediging waren de diefstallen het gevolg van een geschil met haar werkgever.

Donderdag kreeg B. twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De rechter hield rekening met haar gunstig strafverleden en schuldinzicht. Handlanger Dirk D.W. kwam kwam niet opdagen voor zijn proces en kreeg een jaar effectieve celstraf. Orologio kreeg een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro toegekend. De juwelierszaak bleef intussen niet van onheil gespaard. Een paar maanden na de ontmaskering van B. werd de juwelierszaak op gewelddadige wijze overvallen. De daders maakten toen 1,8 miljoen euro buit. Het kopstuk kreeg 15 jaar cel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier