Twaalf beklaagden staan terecht voor internationale trafiek van hasj en cocaïne

Redactie KW

Twaalf beklaagden hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het opzetten van internationale drugstrafieken van 2007 tot 2010. Vanuit Marokko en de Dominicaanse Republiek werden hasj en cocaïne ingevoerd. Het openbaar ministerie vorderde voor de spilfiguren 2,5 jaar cel.

De speurders kregen Bruggeling Bruno H. (71) en Andreas V. (81) uit Gistel in de loop van 2009 in het vizier. Daarnaast bleek dat grote sommen cash geld in opdracht van Vladimir S. (39) naar het Kroatische Split werden gebracht. Ten slotte werden Nieuwpoortenaar Willy L. (68) en zijn echtgenote in Marokko betrapt met 60 kilogram hasj in een dubbele bodem van hun wagen.

Dankzij de verklaringen van L. konden de onderzoekers de drugstrafieken in kaart brengen. Zo werd hasj vanuit Marokko tot in België en Nederland gebracht. Cocaïne werd overgevlogen uit Latijns-Amerika, met uiteindelijk Italië, Noorwegen en Londen als bestemming. Philippe P. (46) uit Oudenburg bracht bijvoorbeeld twee keer zes kilogram cocaïne mee uit de Dominicaanse Republiek. In totaal werden dertien drugstransporten en vijf geldtransporten van telkens enkele honderdduizenden euro’s in kaart gebracht.

Het openbaar ministerie gaf toe dat de zaak te lang heeft aangesleept

Willy L. is niet de enige die in een buitenlandse gevangenis belandde. Bruno H. werd bijvoorbeeld opgepakt aan de Zweedse grens, toen hij met een kilo cocaïne onderweg was naar Oslo. “Op de telefoontaps horen we duidelijk hoe de anderen het noorden kwijt zijn als ze H. niet meer horen”, aldus procureur Christophe Bergez. Voor die feiten werd de Bruggeling toen tot zeven jaar cel veroordeeld. Vladimir S. zit momenteel in een Franse gevangenis, waardoor de Antwerpenaar zelf niet aanwezig was op zijn proces. Marlon K. (37), een Albanees bendelid uit Noord-Italië, liet als enige beklaagde verstek gaan.

Het openbaar ministerie gaf toe dat de zaak te lang heeft aangesleept. Daarom werd voor de acht hoofdbeklaagden slechts 2,5 jaar cel geëist, de helft van de maximumstraf. De vier anderen, die vooral een rol als koerier speelden, riskeren anderhalf jaar gevangenisstraf. Het OM vorderde ook de verbeurdverklaring van ruim een miljoen euro en van de gebruikte wagens.

De meeste beklaagden ontkennen hun betrokkenheid en vroegen de vrijspraak. Ondergeschikt vreogen ze om hen schuldig te verklaren, zonder een straf op te leggen. Meerdere advocaten hekelden de ‘rancuneuze’ verklaringen van Willy L., die zijn bekentenissen later introk. Daarnaast merkte meester Julie Peelaers, advocaten van Andreas V., op dat de Nederlandse bendeleiders nooit werden geïdentificeerd.

Willy L. bleef erbij dat hij zijn oorspronkelijke verklaringen herroept. Volgens meester Emmanuel Verhaest werd zijn cliënt in Marokko fysiek en geestelijk gekraakt. L. zette ook zijn echtgenote uit de wind, want Rose-Marie J. (65) zou niet op de hoogte geweest zijn van de echte reden achter hun reizen.

Marc V. (66) stak op het proces wel de hand in eigen boezem. De Nederlander regelde onder andere een geldtransport van 400.000 euro naar Ecuador. “Hij heeft er genoeg van en wil schoon schip maken. Hij kreeg wel eens de vraag om iets te regelen, maar was niet de grote opdrachtgever”, pleitte zijn advocaat Frédéric Thiebaut.

De zaak wordt op 1 oktober voortgezet.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier