Tot zes jaar cel gevorderd voor cocaïnebende die dealde in Oostende, Brugge en Roeselare

© iStock
Redactie KW

Tien Albanezen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het dealen van grote hoeveelheden cocaïne. Kopstuk Aleksander B. (26) riskeert zes jaar effectieve celstraf. Het OM vroeg ook om enkele honderdduizenden euro’s verbeurd te verklaren.

Het onderzoek naar de Albanese drugsbende ging in november 2016 van start. Volgens het openbaar ministerie waren de verdachten al sinds de zomer van 2015 cocaïne aan het dealen in Oostende, Brugge, Gent en Roeselare. Per dealer werden dagelijks twintig tot dertig klanten bediend. Dardan F. leverde zelfs drugs aan iemand die in het ziekenhuis was opgenomen om te ontwennen. Uiteindelijk werden op 5 juli 2017 acht Albanezen gearresteerd voor hun aandeel in de zaak.

Rotatiesysteem

Procureur Lode Vandaele legde uit dat de verdachten een soort rotatiesysteem gebruikten om onder de radar te blijven. Ze wisselden onderling van locatie, maar namen wel elkaars klantenbestand over. “Een dealer stuurde zelfs nieuwsjaarwensen naar 200 klanten. Vriendelijke cocaïnegroeten, bij wijze van spreken. Om de pakkans te verkleinen gebruiken ze ook schuilnamen, nog een beproefd recept bij dergelijke bendes.” De opbrengst werd volgens het OM meestal via Western Union naar Albanië gestuurd.

Een dealer stuurde zelfs nieuwjaarswensen naar 200 klanten

Opvallend genoeg stopte de cocaïnehandel na de eerste aanhoudingen niet. Twee andere Albanezen bleken de activiteiten van de bende gewoon voort te zetten. Op 26 oktober werden ook zij opgepakt. In totaal zitten acht verdachten nog steeds in voorhechtenis.

Voor de beklaagden die de cocaïne aankochten in Antwerpen werd vijf tot zes jaar cel gevraagd. Ook drie straatdealers riskeren vijf jaar effectieve celstraf. Voor twee dealers met een kleiner aandeel in het dossier werd vier jaar en 40 maanden cel gevorderd.

Zelf drugsverslaafd

De verdediging minimaliseerde de omvang van de zaak. De advocaten betwistten onder andere dat er sprake was van een drugsbende. Volgens de procureur zijn er echter genoeg gelijkenissen in de manier van werken van de verdachten. Zo hielden drie dealers hun dosissen cocaïne bij in identieke doosjes voor pepermuntjes. Enkele verdachten beweerden dat ze vooral zelf drugsverslaafd waren. “We weten dat Albanezen zwijgers zijn, maar het zijn zeker geen verslaafden. Ze weten goed wat ze doen”, reageerde de procureur.

Straf van minder dan drie jaar?

Meester Yen Buytaert, advocaat van Aleksander B., pleitte dat amper vier afnemers het zogezegde kopstuk van de bende herkenden als hun dealer. Op zijn verblijfplaats in Nieuwpoort werd ook geen geld aangetroffen. De verdediging hekelde het strenge requisitoir. “Ik heb een standaarduitleg over Albanese dealers gehoord. Cocaïne is even verslavend als het verkocht wordt door Jan Janssens uit Oostende, maar dan zijn de vorderingen een stuk milder.”

Meester Buytaert drong aan op een straf van minder dan drie jaar, waarvan een deel met uitstel. Ook de andere advocaten vroegen om een milde bestraffing. De rechter doet uitspraak op 14 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier