Tot vijf jaar cel gevorderd voor cocaïnehandel en cannabisplantages in Oostende

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In een dossier rond cocaïnehandel en cannabisplantages zijn de debatten maandagochtend afgerond. Het openbaar ministerie vorderde op de vorige zitting vijf jaar effectieve celstraf voor het Albanese kopstuk van een drugsbende. Zijn partner vroeg maandag de vrijspraak.

Begin 2014 werd een onderzoek gestart naar twee mogelijke cocaïnedealers in Oostende. Uit afgetapte telefoongesprekken bleek snel dat een 30-jarige man van Kosovaarse origine deel uitmaakte van een veel grotere drugsbende. Bij een inval in een safehouse in Antwerpen werd op 30 september 2014 3,6 kilogram cocaïne aangetroffen. De Albanese drugsbende zou ook cannabisplantages opgezet hebben in Dendermonde, Herselt en Sint-Agatha-Berchem.

Het openbaar ministerie vorderde voor Adrijon J. (40) en Dashamir M. (44) respectievelijk vijf en vier jaar cel als leiders van de criminele organisatie. Tijdens een rogatoire commissie in Albanië vonden de speurders de luxevilla van een van de kopstukken. “Een Albanese politieman zei al lachend dat die villa er stond dankzij de Belgische cocaïnegebruiker. Dat is de essentie van deze zaak”, aldus procureur Fien Maddens. Enkele beklaagden moeten zich immers ook verantwoorden voor het witwassen van drugsgeld.

De meeste advocaten van de in totaal 26 beklaagden kwamen op 17 december al aan het woord. De verdediging van Anita M. (35) moest maandag wel nog pleiten. De vriendin van Adrijon J. riskeert een jaar cel, onder andere omdat ze haar wagen en haar appartement ter beschikking van de bende zou hebben gesteld.

Meester Johan Platteau vroeg over de ganse lijn de vrijspraak voor de vrouw. De bewuste Peugeot 407 stond naar verluidt enkel op haar naam omdat haar vriend door zijn illegaal statuut geen auto kon kopen. In haar pand in Deurne liet ze gewoon soms wat vrienden van J. verblijven. “Ik wist van niets, ik heb nooit iets te maken gehad met cocaïne en cannabis”, verklaarde M. op de zitting. Ook voor witwaspraktijken werd de vrijspraak gevraagd. Volgens meester Platteau verdiende de Albanese het geld immers niet door drughandel, maar door sinds 15 jaar als prostituee in het Glazen Straatje te werken.

De rechtbank doet uitspraak op 18 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier