Strip moet radicalisering in Roeselare tegengaan

Curd Neyrinck. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Sinds midden 2017 is er een consulent deradicalisering bij de politiezone Riho aan de slag. Met de strip ‘Helden en Schurken’ gaat die nu aan de slag om (gewelddadige) radicalisering de wereld uit te helpen.

Sinds maart 2016 is binnen de politiezone Riho een lokale integrale veiligheidscel actief, waarin burgemeesters en de politie samen hun strategie rond (de)radicalisering vorm geven. “Hierbij bouwen we verder op de ervaringen van andere steden”, zeggen Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V) en korpschef Curd Neyrinck. “Hoewel we binnen onze politiezone niet meteen met een actuele problematiek geconfronteerd worden, was dit toch een ontbrekende schakel in onze werking.”

Midden 2017 werd een consulent deradicalisering aangeworven om de aanpak verder vorm te geven. “Onze aanpak situeert zich op drie vlakken: preventie, interventie en repressie. De consulent staat in voor preventie en interventie, de politie behartigt het derde luik.”

Preventief beleid

De politiezone, de steden Roeselare en Izegem en de gemeente Hooglede voeren in eerste instantie een preventief radicaliseringsbeleid. “We gaan voor een klimaat zonder racisme en discriminatie”, klinkt het. “Daarom nemen we voedingsbodems voor radicalisme weg. Mogelijke signalen detecteren we en binnen de stadsdiensten bekijken we wat er kan gebeuren om die te verwijderen.”

Daarnaast is er sinds april van dit jaar een ruim vormingsaanbod voor onder andere leerkrachten, OCMW-medewerkers, maatschappelijk assistenten… “Er staan nu al 15 vormingen op stapel en er werden al zes sessies gegeven voor een doelgericht publiek van eerstelijnswerkers.”

Verder zetten Riho en de gemeenten in op interventie. “Uiteindelijk komt de werking neer op het verhogen van de veiligheid van alle inwoners door mensen die het risico lopen om te radicaliseren, zo snel mogelijk te detecteren en aan boord te houden van onze samenleving. Met behulp van partners kunnen we signalen opvangen en die mensen begeleiden. Op vandaag zijn er al meldingen binnengekomen en die behandelen we altijd vertrouwelijk. Het voorbije jaar hebben we fors geïnvesteerd in het uitbouwen van een netwerk en partnerschappen. Scholen en organisaties werden op de hoogte gebracht van het bestaan van onze consulent deradicalisering en een pak instanties nodigden die al uit om de werking te komen toelichten. Er is ook een maandelijks overleg met de politie en de burgemeesters om zo de vinger aan de pols te houden.

Extremistisch gedachtegoed

Een van de speerpunten van het hele project is Helden en Schurken, dat met steun van de Vlaamse overheid tot stand is gekomen. Samen met kinderen van het basisonderwijs werd dit stripverhaal gemaakt om een tegengeluid te bieden aan extremistisch gedachtegoed. In het voorjaar van maart gingen het zesde leerjaar van BS GO! Ring en Vrije Basisschool De Verrekijker aan de slag.

“Ter voorbereiding werd samen met de leerkrachten een lessenpakket op maat ontwikkeld”, leggen burgemeester Kris Declercq en Riho-korpschef Curd Neyrinck uit. “Daarin werden verschillende thema’s behandeld, zoals extremisme, stereotypering, media en verhalen.”

“We willen de voedingsbodems voor radicalisering wegnemen”

Nadien kregen de leerlingen bezoek van twee (strip)tekenaars die samen met hen een scenario uitwerken. “Ze bedachten zelf de hoofdpersonages en daarna werd de strip in twee lessen door de leerlingen getekend op basis van een storyboard dat door de striptekenaar gemaakt werd.”

De inkleuring gebeurde digitaal en de strip werd ook professioneel gedrukt. “De strips tonen een wereld die niet zwart-wit is en doet nadenken over vooroordelen en stereotypen. Een verhaal dat verbindt in plaats van verdeelt”, klinkt het nog.

Vijftien strips

In totaal zullen vijftien klassen uit Roeselare, Izegem en Hooglede met Helden en Schurken aan de slag gaan. Volgend schooljaar wordt dat:VBS Gits afdeling Torhoutstraat, SBS De Octopus, VBS De Bever Kapelhoek, VBS De Verrekijker, BS GO! Ring, GBS Hooglede en BS GO! Bellevue Izegem. In het schooljaar van 2019-2020 trekt het project naar VBS Sint-Lutgart en een nog nader te bepalen basisschool in Izegem. “Het doel is om in twee jaar tijd vijftien strips samen te stellen die uiteindelijk samen een verzamelalbum zullen vormen. Met het project willen we ongeveer 300 leerlingen en hun ouders bereiken en tegelijk minstens twaalf leerkrachten vormen om deze kennis over te brengen.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier