Strafvermindering voor vader en zoon die aan boom gebonden dief achterlieten

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank in Gent werd vrijdagvoormiddag het beroep behandeld tegen een vader (70) en zoon (26) uit Maldegem die eerder bij verstek waren veroordeeld tot respectievelijk 2 en 1 jaar effectieve cel. Zij hadden de man die hun bestelwagen met werkgerei had gestolen zelf opgepakt en na een strafexpeditie in Drongengoed aan een boom geboden en achtergelaten.

Begin 2016 werd de bestelwagen van een 26 jarige grondwerker uit Maldegem gestolen. De man riep via de sociale media de hulp van de bevolking in om zijn bestelwagen en het eveneens gestolen werkgerei terug te vinden. Dankzij een tip kwam hij te weten waar zijn bestelwagen zich bevond. Samen met zijn gepensioneerde vader trok hij naar de plaats waar de bestelwagen stond. Daar trokken zij de dader van de diefstal, een dakloze, een kap over het hoofd en voerden hem mee. De dakloze moest ook nog enkele rake klappen incasseren. Omdat zij vermoedden dat het gestolen werkgerei in het Drongengoedbos was achtergelaten, voerden zij de aan handen en voeten gebonden man mee naar het bos. Toen daar niets gevonden werd, hebben vader en zoon hun slachtoffer aan een boom vastgebonden en achtergelaten.

De rechtbank vond het onverantwoord dat vader en zoon het recht in eigen handen hadden genomen en veroordeelde hen bij verstek tot respectievelijk tot 2 en 1 jaar effectieve celstraf. Vader en zoon gingen tegen deze uitspraak in beroep. Dat beroep werd vrijdagvoormiddag behandeld. Zowel de rechter als het openbaar ministerie herhaalden dat zij het onaanvaardbaar vonden dat vader en zoon het recht in eigen handen hadden genomen. In zijn strafvordering vroeg het openbaar ministerie voor de vader een 1 cel met uitstel en voor de zoon 300 uren werkstraf en een geldboete. De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier