Straf met uitstel voor consultant uit Oostende die erkenning van dokter vervalst

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 40-jarige consultant uit Oostende veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 1.500 euro boete voor valsheid in geschrifte. J.V. plakte de handtekening en stempel van minister Jo Vandeurzen op een document dat de opleiding tot dermatoloog van een Syrische arts moest bewijzen.

“Ik vraag me altijd af wat een consultancybedrijf precies inhoudt. Hier was het blijkbaar stukken fabriceren om iemand te laten werken als arts. Dat is helemaal niet zo onschuldig“, aldus procureur Lode Vandaele. Het openbaar ministerie verwees ook naar een eerdere veroordeling voor oplichting en vorderde een effectieve gevangenisstraf.

Opleiding niet erkend

De Syrische dokter in kwestie volgde bijna 30 jaar geleden in Gent een opleiding tot dermatoloog. Toen de man in Ierland aan de slag kon, bleek zijn opleiding niet erkend. Hij zocht hulp bij J.V., die toen zaakvoerder was van een consultancybedrijf in Dubai. De zaak sleepte ruim twee jaar aan. “Door veranderingen bij de overheidsinstellingen leek niemand bevoegd om die erkenning te geven”, legde zijn advocaat Jan D’Hulster uit.

Uiteindelijk besloot J.V. zelf een document van de Vlaamse overheid in elkaar te boksen. Op internet vond hij de handtekening en de stempel van minister Jo Vandeurzen. De Syrische arts betaalde in totaal 15.000 euro voor zijn diensten.

Opschorting van straf

De verdediging vroeg om opschorting van straf. Daarbij verwees meester D’Hulster onder andere naar politicus Christian Van Eycken, die samen met zijn medewerkster ook opschorting kreeg voor een vervalst diploma. Bij zijn veroordeling uit 2002 werd J.V. volgens zijn advocaat meegesleurd door Jean-Pierre Van Rossem. De beklaagde verklaarde zich ten slotte ook bereid om een werkstraf uit te voeren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier